Kinderen leren wie de God van Israël is

Nieuws-Carina.png01 mrt

Sinds een jaar zet Carina van Wijck zich in voor het kinderwerk. De afgelopen tijd heeft ze verschillende projecten opgezet. Wij laten haar er graag over aan het woord.

Wat is je drijfveer om dit te doen?

Om eerlijk te zijn had ik nooit zoveel met Israël. Israël was voor mij meer een onderwerp voor oudere dames en moderne hippies. Maar toen mijn man David zich steeds meer ging inzetten voor de stichting en uiteindelijk bestuurslid werd, ben ik mij meer gaan verdiepen in Gods plan met Israël. Ik kwam erachter dat het thema Israël actueler is dan ooit en dat het volk nog steeds een bijzondere plaats inneemt in het hart van God. Via het jongerenprogramma van de Landdag, waaraan ik een aantal jaren heb meegewerkt, kwam IB Kinderwerk op mijn pad. Op het moment dat David fulltime voor de stichting ging werken, ben ik als vrijwilliger voor het kinderwerk aan de slag gegaan.

Waarom moeten kinderen al zo jong over Gods plan met Israël horen?

Omdat Israël het hart van God laat zien. De Bijbel gaat over Israël, is door en in eerste instantie voor Joodse mensen geschreven. Willen we Gods Woord goed begrijpen, dan moeten we eerst Zijn plan met Israël kennen. Een plan dat ons leert wie God is. En natuurlijk willen we ook aan de kinderen meegeven dat de God van Israël ook hún God wil zijn. Dat is een groot wonder. Daarnaast hopen we, door kinderen al vroeg bekend te maken met Gods liefde voor het Joodse volk, bij hen die liefde aan te wakkeren. In het licht van het groeiende antisemitisme en de negatieve berichtgeving is een eerlijke, Bijbelse kijk op Israël meer dan ooit nodig.

Wat houdt het kinderwerk in?

Ten eerste is er het jaarlijkse kinderprogramma van de Landdag. Daar zijn we met een aantal mensen al maanden van tevoren mee bezig. We willen er voor kinderen een feest van maken waarin ze meer over God leren, maar ook over het werk van de stichting. ’s Middags hebben we een spelcircuit, waarin we elk jaar nieuwe leuke activiteiten met de kinderen doen. Sinds vorig jaar zijn er aparte programmaonderdelen voor peuters, kleuters en kinderen van groep 3 tot en met groep 8.

Daarnaast bieden we diverse materialen aan voor kinderwerkers. Mirjam Both heeft een boekje geschreven over waarom en hoe we kinderen bekend kunnen maken met Gods plan met Israël. Het boekje ‘Vertel het ze’ is een aanrader voor iedereen die met kinderen werkt. Ook is er een aantal lesmethoden ontwikkeld voor kinderclubs en zondagsscholen.
In het lespakket ‘Esther’ wordt aan de hand van de geschiedenis van Esther uitgelegd dat Israël Gods oogappel is en dat de Heere God een bijzonder plan heeft met dit volk.
In het pakket ‘Paulus’ worden kinderen bekendgemaakt met het hartzeer van Paulus voor zijn volk en waarom het Evangelie in de eerste plaats voor de Joden is.
Dan is er het lespakket ‘de tempel van Salomo’. Dit is een project voor klassen, zondagsscholen of kidsclubs waarbij in 17 lessen een model van Salomo's tempel wordt gebouwd. Het pakket bevat foto’s en een uitgebreide uitleg over de betekenis van de verschillende tempelonderdelen en -voorwerpen en de priesterdienst.
De nieuwste lesmethode gaat over Abraham en vertelt over de geboorte van het volk Israël. Voor spreekbeurten en projectweken hebben we een mooie leskist samengesteld. De kist is gevuld met allerlei Joodse voorwerpen, modellen van de tabernakel en een synagoge, uitdeelboekjes, een uitgebreide handleiding over de voorwer- pen, Joodse feesten en informatie over Israël en nog verschillende boeken. Deze kist is te leen bij de stichting.

Je hebt de methoden ook gebruikt in je eigen gemeente. Heb je daar leuke reacties op gekregen?

Ik heb het lespakket over de tempel van Salomo gebruikt voor onze oudste zondagschoolgroep. Door het ‘uit te proberen’ met mijn eigen groep kon ik ook de nodige aanpassingen doen. Het is daardoor werkbaarder geworden. Het werkboek over Esther hebben we op ons jaarlijkse kamp gebruikt. Het is verrassend hoe actueel dit thema is. Binnenkort hopen we ook met het lespakket over Abraham te gaan werken. 

Wat zijn je plannen voor het kinderwerk?

De komende tijd hoop ik gastlessen te geven op basisscholen. Het zijn verschillende lessen, onder andere aan de hand van de voorwerpen in de leskist, de Bijbelse feesten en het model wat ik heb gemaakt van de tempel van Salomo. Er zijn ook al ideeën voor een nieuw lespakket over David. Daar hoop ik binnenkort aan te beginnen.

En natuurlijk zijn de voorbereidingen voor het kinderprogramma van de Landdag alweer begonnen. Dit jaar gaan we op reis met Abraham.
We hebben trouwens nog plek voor groeps- en crècheleiding en muzikanten. Wil je meehelpen om van deze dag echt een feest te maken? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar info@israelendebijbel.nl.

Al het andere genoemde materiaal is te bestellen via onze webshop (www.ibstudiehuis.nl/ib-webshop)
of een telefoontje naar 0348-565697. Voor meer informatie of aanvraag van een gastles, mail naar info@israelendebijbel.nl.
De materialen worden vanaf eind januari verstuurd. 

Labels

« Terug

Sluiten