Visiereis Joods New York

Heb jij het Joodse volk lief en wil je graag met hen spreken over hun Messias, Jezus? Ga dan mee op visiereis naar Joods New York. 

Waarom New York?

Buiten Israël heeft New York de grootste Joodse gemeenschap ter wereld. In de stad wonen naar schatting anderhalf miljoen Joden, met een grote diversiteit aan Joodse stromingen. Niet voor niets wordt The City ‘het kloppend hart van het orthodoxe Jodendom’ genoemd. 

Zo is de wijk Brooklyn de thuisbasis van honderden jesjiva’s en synagogen. Neem nu bijvoorbeeld de Chabadbeweging: hun hoofdkantoor staat middenin de wijk. Veel Chabad-aanhangers geloven dat rabbijn Menachem Mendel Schneerson de messias is. En dat hij, weliswaar overleden in 1994, eenmaal zal terugkeren. Jaarlijks bidden zij bij zijn graf in de wijk Queens. Waarom doen ze dit en wat geloven ze eigenlijk? We bespreken dit tijdens een van de trainingen. Maar ook wat de aanknopingspunten zijn voor een gesprek met hen over het Evangelie?

In de wijk Williamsburg wonen zo’n veertigduizend aanhangers van de Satmarbeweging. Een extreme chassidische stroming, die ieder contact met de buitenwereld mijdt. Als je door de wijk wandelt, dan ga je terug in de tijd en lijkt het zelfs alsof je in een film bent terechtgekomen. Satmars spreken Jiddisch, een taal die Joden in de Middeleeuwen hebben ontwikkeld. Op grond van de Thora zijn zij tegen de oprichting van de staat Israël. Waarom? Ook dat is één van de onderwerpen van de training. 

Iedere ochtend staat in het teken van onderwijs en 's middags een activiteit. Het is ons doel om het hartzeer van de apostel Paulus voor Israël dichterbij te brengen (Rom. 9:1-5). Dit doen we door enerzijds evenwichtig onderwijs te geven en anderzijds de praktijk.

Enkele thema's die we behandelen zijn:
- Inleiding (ultra)orthdodox Jodendom;
- Geschiedenis van de Charediem en de verschillende groepen;
- Rabbijnse geschriften en 'Talmoedisch denken';
- Jodendom en christendom: wat bindt ons en waarin verschillen we van elkaar?;
- Joodse visies op de staat Israël, waar staan wij?;
- Messiaanse profetie (hoe denken orthodoxe Joden over de Messias?);
- Hoe in gesprek te gaan over Messias en het Nieuwe Testament? (Praktische handvatten voor gesprekken).

We bezoeken wijken als Williamsburg, Borough Park en Brighton Beach. Ook brengen we een bezoek aan een Messiaanse gemeente en hebben een sabbatsmaaltijd met elkaar. Kortom, een afwisselend programma van zowel theorie als praktijk.

Organisatie

De reis wordt geleid door Christian Stier, Pieter Siebesma en Pieter van den Beukel: 

Christian Stier: “Een paar jaar geleden woonde ik met mijn gezin in hartje Brooklyn. Daar heb ik me ingezet voor de Bijbelverspreiding en veel Joodse mensen en werkers onder Israël ontmoet. Ik bezoek nu jaarlijks New York. Het heeft mijn leven en kijk op het Joodse volk enorm verrijkt. Ik ben bepaald bij de diversiteit aan stromingen, maar ook bij de grote geestelijke nood. Intussen begrijp ik meer van Paulus’ achtergrond als religieuze Jood en van zijn intense verlangen en gebed dat Joodse mensen hun Messias zullen leren kennen.”

Pieter Siebesma: "Ik heb vroeger Hebreeuws en Jodendom gestudeerd op de Universiteit van Leiden en jarenlang lesgegeven in deze vakken op de Christelijke hogeschool Ede en op andere opleidingen. Het is belangrijk om een goede en objectieve kennis te hebben van het Joodse volk, van hun geschiedenis en hun godsdienst. Mijn ervaring is dat je daardoor ook meer liefde en bewogenheid krijgt voor hen. Het Evangelie van de Joodse Messias van Israël is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood (Rom. 1: 16)".

Pieter en Alike van den Beukel wonen al jaren in New York en zijn verbonden aan Life in Messiah. Pieter weet veel van de Joodse achtergronden en trekt er regelmatig op uit om Joodse mensen te bereiken met het Evangelie. Ze hebben een prachtig pand, waar we overnachten en waar de trainingen worden gegeven.

 

Aanmelding

Gaat jouw gebed en verlangen ernaar uit dat Joodse mensen hun Messias leren kennen? Wil je meer weten over de bijbelverspreiding en hoe je op een goede en respectvolle manier met Joodse mensen spreekt over hun Messias? Meer leren over de Joodse stromingen en hun achtergronden? Of gelovigen ontmoeten die al jarenlang onder het Joodse volk werken? Hun verhaal en de getuigenissen van Messiaanse gelovigen horen? Het allemaal van dichtbij meemaken? 
Meld je dan aan en ga mee!

De visiereis bestaat uit training, onderwijs, ontmoeting en bijbelverspreiding. 

Voor wie? Voor iedereen die ernaar verlangt dat Joodse mensen hun Messias leren kennen. 
Wanneer? 14 april – 25 april 2020
Leeftijd: 
18 tot +/- 70 jaar. Het is belangrijk dat je goed ter been bent.
Engels: Je moet een redelijke tot goede beheersing van de Engelse taal hebben. Mocht je daarover twijfelen neem dan even contact op met ons kantoor.
Prijs:€1600
Aanmelding en meer informatie? Opgeven voor 15 januari 2020 via onderstaand formulier. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal deelnemers is beperkt. Deelname is pas definitief na bevestiging van ons. Omdat we een kleine groep kunnen meenemen, kunnen we niet garanderen dat je mee kunt. Wel laten we dit z.s.m. weten. Mocht je daarover vragen hebben, neem dan contact op met ons kantoor (info@israelendebijbel.nl / tel. 0348-565697)

  

Opgave visiereis

Sluiten