Ontmoetingsdag

We kennen bijna allemaal wel het plaatje van de donker geklede mannen bij de Klaagmuur. Vaak met baard en pijpenkrullen en grote zwarte hoeden op. Maar wat weten we eigenlijk over hen? Op onze komende Ontmoetingsdag staan we stil bij deze markante en meest gesloten groep binnen het Jodendom: de ultraorthodoxe Joden, ook wel de Charediem genoemd. Hoe oud is het ultraorthodoxe Jodendom? Welke subgroepen zijn er? Wat geloven zij? Hoe staan zij in het leven en ervaren ze de wereld om hen heen? Voor het oog lijkt het niet nodig hen te bereiken met Gods Woord, maar is dat ook zo? Laat je inspireren en krijg hart voor de Charediem! Uiteraard ook aandacht voor de praktijk van de bijbelverspreiding en het profetische Woord. Een bijzondere dag met een feestelijk tintje, want Israël en de Bijbel bestaat 50 jaar! 

Wist je dat?

  • ... de charediem binnen veertig jaar de grootste groep in het Jodendom zullen vormen?
  • ... verschillende stromingen geen Ivriet willen spreken, omdat ze Hebreeuws als heilige taal beschouwen?

  • ... de meerderheid Jiddisch spreekt, een Joodse taal die in de Middeleeuwen vanuit het Duits is ontstaan?

  • ... met name in New York een nieuw taal ontstaat, ‘Jinglish’ wat een mengelmoes van Jiddisch en Engels is?

  • ... sommige stromingen tegen de huidige staat Israël zijn?

Tijden en locatie

Ontmoetingsdag Israël en de Bijbel
Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, 10.00 - 16.00 uur
De Schuilplaats, Otterloseweg 18a, Ede
Toegang is gratis

Catering

Koffie, broodjes, enz. zijn tegen betaling verkrijgbaar bij de cateraar in de hal.

Kidsfeest: Ga je mee op zoek?

Samen gaan we in de Bijbel speuren naar de Messias! We leren ook wie ultraorthodoxe Joden zijn en hoe hun leven eruit ziet. Met Joepie en Boris, een speurtocht en knotsgekke spellen is het feest compleet. De bovenbouw heeft ’s middags een eigen programma met een gastspreker en veel tijd voor spel. Voor de kleuters is er een gezellig programma waar na het Bijbelverhaal alle ruimte is om te kliederen en te spelen. Voor de kleinsten is er crèche en een peutergroep in de ruimtes van het kinderdagverblijf. Er is een omheinde tuin waar buiten gespeeld kan worden en er zijn slaapkamertjes aanwezig zodat uw kind rustig kan slapen.

Komt u met kinderen naar de ontmoetingsdag? Zou u hen dan willen aanmelden via www.israelendebijbel.nl/kinderfeest? Zo kunnen we zorgen dat er voor ieder kind materiaal is. Mocht u daartoe geen gelegenheid hebben, dan zijn uw kinderen uiteraard ook zonder aanmelding welkom.

Tieners: Antisemitisme en jij

Samen duiken we in het onderwerp antisemitisme, oftewel haat tegen het Joodse volk. Een heftig onderwerp. Niet alleen in het Midden-Oosten maar ook in onze westerse wereld groeit deze haat explosief. Waar komt het eigenlijk vandaan? Wat moeten we met wat we vandaag zien gebeuren? En gaat het nog veranderen?

‘s Middags maken we er een leuke tijd van met sport- en spel. Het belooft een interactief programma te worden! We rekenen op je!

Sluiten