Anders had ik ze gewoon gestolen!

Nieuws-Ander-zou-ik-ze-gestolen-hebben.png01 dec

Wanneer we aanbellen bij een synagoge in Brazilië doet een dame de deur open. Ze is zelf niet Joods, maar samen met haar man is ze conciërge. Omdat ze zich niet aan de sjabbat hoeven te houden koken ze voor de groep. De rabbijn is helaas niet aanwezig, maar we mogen de volgende dag – vlak voor sjabbat – terugkomen.

De volgende namiddag staan we weer op de stoep. Nu treffen we de voorzitter Shmuel. Hij vindt de Bijbels prachtig en vraagt meteen of we christen zijn. We knikken en vertellen dat we zowel de Tenach als het Nieuwe Testament verspreiden. Hij vertelt dat ze regelmatig ondersteuning van christenen krijgen. Hij wil graag ieder synagogelid een Tenach geven en zegt dan: “Waarom vieren jullie zometeen niet sabbat mee en geven jullie zelf iedereen een exemplaar?”

Een uur later zitten we in de synagoge. Shmuel stelt ons voor aan zijn verloofde. De dames gaan naar het vrouwengedeelte en wij lopen mee met Shmuel. We krijgen een gebedenboek en de dienst begint. Halverwege de dienst dienst zegt Shmuel plotseling: “Vandaag is het een extra bijzondere dag. Het is feest vandaag want we hebben de Thora, Neviïm en Ketoevim gekregen (de Wet, de Profeten en de Geschriften). Duizendmaal dank voor jullie prachtige geschenk.” Er wordt luidt geapplaudisseerd. Shmuel begint te zingen en trekt een aantal mannen uit de bank. Samen dansen ze door de synagoge. Al snel worden wij ook de kring ingetrokken. Het is een moment dat we niet snel zullen vergeten.

Na afloop mogen we niet weggaan zonder eerst mee te eten. Overal liggen de Tenachs op tafel. Verschillende mensen komen naar ons toe met de vraag of we er een persoonlijke boodschap in willen schrijven. Een oudere dame vindt ze zo mooi dat ze meerdere exemplaren meeneemt voor vrienden. “Als ik ze niet had gekregen had ik ze gewoon gestolen”, zegt ze met een grote glimlach op haar gezicht.

De naam Shmuel is gefingeerd

« Terug

Sluiten