Wordt aanval op Iran het afscheidscadeau van Trump?

Nieuws-Cadeau.png17 nov

Bestaat de kans dat de Amerikaanse president Donald Trump voor 20 januari 2021, de datum van de machtsoverdracht, Iran aanvalt? De speculaties hierover zijn niet van de lucht.

De Amerikaanse president is er namelijk van overtuigd dat Iran een groot gevaar is voor de wereldvrede, en vooral voor de VS en Israël. Hij krijgt 100% bijval van premier Netanyahu van Israël.
Er is geen hard bewijs voor een aanval op korte termijn, maar het grote aantal diplomatieke bewegingen voedt wel de geruchten.
Zo heeft Trump vorige week zijn Defensieminister vervangen, evenals enkele topmedewerkers in het Pentagon. Ook lijkt het ontslag van de directeur van de CIA een kwestie van dagen.
Een paar dagen geleden was Elliott Abrams, de topgezant voor Iran, voor overleg in Jeruzalem.
En nog deze week verwelkomt Israël de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Op de agenda staan: de zogeheten Abrahamakkoorden én Iran.
Vanuit Israël reist Pompeo door naar de VAE en Qatar, en zijn laatste stop zal zijn in Saoedi-Arabië, bij kroonprins Mohammed bin Salman. Vooral dat laatste adres laat de geruchtenmolen op volle toeren draaien!

Men beweert nu dat tijdens de interim-periode Trump-Biden de oprichting van een samenwerkingsblok met VAE, Bahrein, Soedan, Saoedi-Arabië, Egypte en Israël in de gang wordt gezet. Dit blok moet één krachtig front vormen tegen Iran.
De Israëlische krant Haaretz schrijft dat “deze nieuwe vrienden van Israël in de Arabische en moslimwereld” wel eens belangrijker zouden kunnen zijn voor de Joodse staat dan een goede verstandhouding met de Biden-regering.
Behalve als één front tegen Iran, staan Israël en zijn vijf islamitische vrienden samen sowieso veel sterker tegenover het nieuwe Biden-bestuur. En voor wat betreft Israël zelf: invloed van Egypte en Saoedi-Arabië op de Palestijnen kan in de toekomst ook behulpzaam zijn.
Nog een voordeel van deze alliantie: het kan ook nuttig zijn om andere kwesties op te lossen, zoals de problemen rondom de Nijl. Er zijn namelijk grote spanningen tussen Egypte en Ethiopië over een dam in Ethiopië, waardoor Egypte problemen verwacht bij de watervoorziening. Watertekort is een zeer hot issue in het Midden-Oosten.

De komende twee maanden zullen we zien of Donald Trump nog een afscheidscadeau heeft.
Wees echter niet al te verbaasd als de ‘toegift’ iets te maken heeft met Iran, want het land is nog steeds springlevend. Nog altijd steunen de ayatollahs Hezbollah in Libanon, de sjiitische milities in Irak en Jemen en Hamas in Gaza met veel geld en wapens; proberen ze op allerlei manieren aan uranium te komen; beschieten ze Amerikaanse, Saoedische en VAE-doelen en houden ze de Syrische president Assad vast in het zadel.
In feite maakt Iran een lange neus naar Amerika en daar is Donald J. Trump niet van gediend!

« Terug

Sluiten