Houden de Arabieren Netanyahu in het zadel?

Nieuws-Verkiezingen.png23 mrt

Vandaag gaat Israël voor de 4e keer in 2 jaar naar de stembus. De grote vraag is of Benjamin Netanyahu erin zal slagen om voldoende zetels te halen om een coalitie te formeren.

Toch is deze verkiezingsronde weer net iets anders dan de voorgaande drie. Want de uiterst zionistische Israëlische premier Netanyahu wordt gesteund door een groeiend aantal Arabische Israëli’s.

In feite is Netanyahu jarenlang door hen verguisd als de leider die de Israëlische Arabieren discrimineert en hun Palestijnse broeders op de Westoever en in Gaza onderdrukt.

Toch blijkt uit peilingen dat zo’n 30% van de Israëlische Arabische kiezers wil dat Bibi aan het roer blijft? Argumenten dat Netanyahu de minste van twee of drie kwaden is (namelijk de nog rechtsere Gideon Sa'ar en Naftali Bennett), gaan niet helemaal op. De Arabieren kunnen zich immers aansluiten bij de centrumlinkse Yair Lapid, die na de verkiezingen naar verwachting de op een na grootste factie zal aanvoeren.
Volgens een enquête van het Israel Democracy Institute zijn er drie belangrijke punten die de Arabische visie op Netanyahu hebben veranderd:

  1. Netanyahu sloot vrede en normaliseerde de betrekkingen met vier Arabische Staten, en belooft nog meer akkoorden. Zakelijk dus heel interessant.
  2. Netanyahu slaagde erin om van Israël het eerste land ter wereld te maken met voldoende doses vaccin voor al zijn burgers, Joden én Arabieren.
  3. Netanyahu werkt openlijk samen met de islamitische politieke partij Ra'am, een van de vier die tot voor kort de Gezamenlijke Arabische Lijst vormden.

Netanyahu heeft heel actief campagne gevoerd onder de Arabische Israëli’s en het kan dus zomaar gebeuren dat juist deze groep hem de extra zetels gaat opleveren.
Het is toch wel heel bijzonder als hij juist door de Arabische stem in het zadel blijft.

(Bron o.a.: Israel Today, Jerusalem Post)

« Terug

Sluiten