Hoe God de deur van het Woord opent…

Nieuws-HoeGodDeDeurOpent.png30 mei

Ons vliegtuig landt in een onrustig Israël. Niet alleen door het poeriemfeest, maar vooral door de demonstraties tegen de hervormingsplannen voor het Hooggerechtshof van premier Netanyahu en zijn rechts-religieuze regeringspartners. Veel Israëli’s zijn bezorgd over de gevolgen hiervan. Het woord ‘burgeroorlog’ valt regelmatig in de gesprekken.

Wij zijn naar Israël vertrokken met het gebed: “…dat God voor ons de deur van het Woord opent, om van het geheimenis van Christus te spreken, …” (Kol. 4:3).

Prijs de Heere dat we in Israël nog steeds vrijuit mogen spreken over Hem, en aan de Israëli’s Zijn Woord kunnen geven. Voor nu een selectie van een paar ontmoetingen.

Op de berg

In de buurt van de berg Tabor gaan we in een kringloopwinkeltje op zoek naar spulletjes voor de leskist van de stichting. Hier raken we in gesprek met de eigenares. Zij wil graag een Nieuw Testament hebben, en vertelt over haar mooie ervaring met Duitse gelovigen die zich hadden laten dopen. Sindsdien gaat ze altijd met Jom Kippoer naar de doopplaats bij de Jordaan. Voor ons een insteek om te spreken over de doop, het beeld van nieuw leven in de Messias.

Op de berg Tabor komen we ook Moshe en Chalit tegen. Chalit heeft familie in Nederland, haar tante geeft les over de Sjoah. Allebei nemen ze een Bijbel aan. Op dezelfde plek ontmoeten we ook nog Aliza en Meir. Aliza’s ouders zijn na de Holocaust naar Israël geëmigreerd. Onlangs was ze nog in Nederland voor het leggen van Stolpersteinen voor hen. Hoewel niet gelovig, heeft Aliza wel een Nieuw Testament in huis. Beiden zijn ongerust over de situatie in Israël: waar gaat het allemaal naartoe? We kunnen haar bemoedigen met Jeremia 31:31-34. We hopen zo dat ons gesprekje hen ertoe aanzet om Gods Woord uit de kast te halen.

Nachman & Nachman

Bij een benzinepomp staat een versierde auto, met daarop twee grote luidsprekers. In de auto zitten twee jonge, zeer vrolijke Nachmans (aanhangers van rabbi Nachman). We bieden Nachman en Nachman (zo heten ze volgens hen) een Tenach en een Nieuw Testament aan. Na het zien van het Hebreeuws willen ze de Bijbels graag hebben. Laten we bidden dat deze uitbundige volgers van rabbi Nachman ooit vrolijke volgelingen van rabbi Jesjoea zullen worden!

We bezoeken nog een kringloopwinkeltje. Wij kopen weer wat attributen voor het kinderwerk, maar bieden de verkopers Tamar en Sigal ook ‘onze waar’ aan. Sigal is heel blij met haar Nieuwe Testament, maar Tamar zegt dat ze dat Boek echt niet mag aannemen. Het gaat immers over ‘die Jesju’…

Koffie en meer

Natuurlijk gaan we in Tel Aviv ook langs bij het koffiehuis. Dit koffiehuis is een nieuw initiatief van Israël en de Bijbel en Jews for Jesus. Hier zijn de Israëli’s welkom voor een kop koffie, een goed gesprek en een gratis Bijbel! Het café draait nu een paar weken en de eerste berichten zijn bemoedigend. Het is een prachtige kans om in een ontspannen omgeving de Israëli’s te bereiken met het evangelie.

In het koffiehuis ontmoeten we niet alleen collega Paul, maar ook nog Micha (niet zijn echte naam). Zijn familie heeft na de val van het IJzeren Gordijn vanuit Rusland alija gemaakt. Micha’s moeder komt tot geloof en de rest van de familie volgt later. Micha vertelt dat zijn geloof tijdens zijn dienst­jaren in het leger is gegroeid. Op zich heel bijzonder, want bij veel Messiasbelijdende Israëli’s gebeurt juist het tegenovergestelde. Het is zo fijn om zijn verhaal te horen, want thuis bidden we vaak voor de Messiasbelijdende jongeren in de IDF. Het uitgebreide verhaal over Micha is te beluisteren in IB Podcast.

In Israël hebben we ook op diverse plekken Bijbels afgeleverd. Ons bezoek aan een ex-ultraorthodoxe Jood zullen we niet gauw vergeten. Zijn getuigenis is heel bijzonder. Nadat hij tot geloof kwam wild hij graag een Jiddisch Nieuw Testament uitgeven om aan religieuze Joden te geven. Een lang verhaal in het kort: al googelend komt hij terecht bij de website van Israël en de Bijbel… En nu zijn wij dus bij hem om hem van Bijbels en het Jiddische Mattheüsevangelie te voorzien.

Een volgende keer zullen we u meenemen naar nog meer ontmoetingen. Maar mogen we u nu alvast wat namen geven voor uw gebedslijst? Dit zijn Israëli’s die we hebben verteld over de Heere Jezus en een Bijbel hebben gegeven: Menachem, Chagit, Louis, Joan, Yael, Yaron, Smadar, Yariv, Sharon, Karen, Yitzak, Sharon, Aron en familie, Sheraly, Moshe, Chalit, Leah, Hadith, Jocelyn, Max, Malinda, Shelley en Karim. Alvast bedankt voor uw gebed.

« Terug

Sluiten