1 op de 7 Joden is ultraorthodox

Nieuws-1opde7.png27 sep

Toen ik bijna vijftig jaar geleden voor het eerst Israël bezocht, kwam ik er nauwelijks ultraorthodoxe Joden tegen, herkenbaar aan hun kleding en hoofdbedekking. Om deze Joden, ook wel charediem genoemd, te ontmoeten, moest je naar Mea Shearim in Jeruzalem of naar Tsefat in Galilea. Maar als je nu in Jeruzalem rondloopt, dan lijkt het wel of de meerderheid van haar inwoners charedisch is.

Nieuw onderzoek

Duidelijk is dat vooral de afgelopen vijfentwintig jaar het aantal ultraorthodoxe Joden in Israël sterk is toegenomen. Dat wordt bevestigd door het nieuwste demografische onderzoek.1
Wereldwijd worden de charediem nu geschat op 2,1 miljoen, op een totaal aantal Joden van 15 miljoen. Het betekent dus dat één op de zeven Joden ultraorthodox is.
Van hen wonen er 1,2 miljoen in Israël (17% van het totaal aantal Joden aldaar) en 700.000 in de Verenigde Staten. Ook het Verenigd Koninkrijk met 76.000 charedische Joden (26% van het totaal) en Canada met 30.000 charediem (8% van het totaal) springen er uit.
Daarnaast vind je in diverse landen kleinere aantallen, maar bij elkaar gaat het toch nog om ruim 70.000 personen, vooral in West-Europa (in Frankrijk 12,000 en in België 10.000 charediem (35% van het totaal) en in Zuid-Amerika. Nederland heeft een kleine charedische gemeenschap, dat geschat wordt op 455 personen.

De verwachtingen zijn dat in 2040 het aantal charedische Joden 23% van het totaal aantal Joden zal bedragen. Binnen twintig jaar zullen ze in aantal zijn verdubbeld, dus 4.2 miljoen. Dat komt niet alleen door geboortegroei (die in Israël ruim twee keer zo groot is als die van de andere Joden en in Amerika en Europa, zelfs resp. 3 en 4 keer zo groot). Ook worden ze gemiddeld ouder dan de rest van de bevolking. Daarnaast groeien zij doordat zij aantrekkingskracht uitoefenen op andere Joden en op niet-joden die zich bekeren tot het jodendom.

Israëli’s vinden charediem een probleem

Vooral in Israël worden de charediem steeds meer als een probleem gezien door de seculiere Israëli’s. Zij zijn bang dat Israël op termijn een volledig religieuze staat zal worden waar de Thora leidend zal zijn en niet meer de seculiere en liberale cultuur. De massale protesten die we nu in Israël zien tegen de juridische hervormingen, kun je dan ook niet los zien van deze angst.

Jiddisch Nieuw Testament

Het aantal Joden dat Jiddisch spreekt, zal dus explosief toenemen. En dat is voor ons, als Israël en de Bijbel, een uitdaging. Laten we daarom bidden voor hen en voor het werk van de herziening van de Jiddische vertaling van het Nieuwe Testament. Dan kunnen ook zij, die nu tot de minst bereikte groepen met het evangelie behoren, het Nieuwe Testament in hun eigen taal lezen én zo de Messias van Israël leren kennen.

1. Zie: L. Daniel Staetsky, Haredi Jews around the world: Population trends and estimates, Institute For Jewish Policy Research, Mei 2022.

« Terug

Sluiten