Een andere route

Nieuws-AndereRoute.png01 dec

We beleven een moeilijke tijd nu Israël zo onder vuur ligt. Het zien van al die verschrikkelijke oorlogsbeelden raakt ons diep. Gods volk wordt onrecht aangedaan en dat doet pijn.

Het is allemaal zo oneerlijk, maar gelukkig mogen we weten dat de Heere Jezus uiteindelijk overal boven staat en Hem “is gegeven alle macht in hemel en op aarde” (Matt. 28:18). Hij zal te Zijner tijd afrekenen met Israëls vijanden.

In het Israël van nu hebben velen God verlaten en, hoe triest ook, daarmee is er ‘niets nieuws onder de zon’. Want lezen we niet in heel de Bijbel steeds weer de oproep van de profeten aan Israël: Keer terug naar God! En die oproep geldt nog steeds, en drijft ons om Tenachs en Nieuwe Testamenten onder hen te verspreiden. Hierin kunnen ze lezen over Gods oneindige trouw en natuurlijk over de Messias van Israël!

Begin oktober zouden we naar Israël gaan, maar na de weerzinwekkende aanval van Hamas volgde een negatief reisadvies voor het land. We besloten om dan maar een paar dagen naar een grote Europese stad te gaan.

Openheid

Ons eerste contact hebben we in een kruidenierswinkel, waar we de orthodoxe eigenaar een Tenach en een Jiddisch Mattheüsevangelie kunnen geven. De man vertelt over zijn zus in Jeruzalem en hoe bezorgd hij is om haar veiligheid.

We merken dat er openheid is onder de (vaak gesloten) Joodse inwoners, en diverse Jiddische materialen of Tenachs worden aangenomen. De communicatie is eigenlijk het grootste probleem, omdat de meeste orthodoxen alleen Jiddisch of een klein beetje van een andere taal spreken.

In een park ontmoeten we ook Ravi, orthodox gekleed en zittend onder een boom. Hij is bijna geheel doof en spreekt moeizaam, maar weet ons te vertellen dat hij onder een kakiboom zit en dat de vruchten nog niet rijp zijn. Na met handen en voeten met Ravi gesproken te hebben, neemt hij een Jiddisch Mattheüsevangelie aan. Ravi heeft een speciaal plekje in ons hart en we vragen u om met ons mee te bidden voor hem. Hij heeft ‘vrucht aan de boom gevonden’ en wij hopen zo dat hij vrucht voor de Heere mag dragen.

Graag ook jullie gebed voor Levi en Ester, een Engelssprekend stel. Ze reageren verrast als we hen een boekje van de Joodse schrijver Matti in het Jiddisch aanbieden. Dat willen ze wel hebben.

Willen jullie ook bidden voor de rabbijn die we bij de sjoel zijn tegenkomen? We laten hem de Tenach zien. “Waar heb je die gekocht?” vraagt hij. We vertellen hem dat deze Bijbel niets kost en een cadeau is voor hem. En ook dat wij door de Tenach, die zijn volk altijd zo goed heeft bewaard, hun God en Messias hebben leren kennen. Na nog even verder bladeren, wordt de Bijbel door hem goedgekeurd én meegenomen.

Voor ons bidden?

Nederland is voor Israëli’s een favoriet vakantieland, daarom bezoeken we regelmatig toeristische trekpleisters om hen te ontmoeten.

Zo raken we op een terrasje, onder het genot van een kop koffie en een stroopwafel, in gesprek met Michael, zijn zus Miriam en hun vrienden Dor en Maira. Ze zijn begin oktober min of meer weggevlucht uit Israël. We praten met hen over het onrecht dat Israël is aangedaan, dat het Joodse volk Gods oogappel is en altijd zal blijven. Ook spreken met hen over ons ‘rugzakje met zonden’ en dat Jesjoea die met Zijn offer voor altijd heeft weggedaan.

Als Mayco hen vraagt hoe ze het ervaren dat het Joodse volk, zij dus ook, speciaal is in Gods ogen, vindt vooral Miriam dat een moeilijk vraag. Zij kent het begrip Tesjoeva, het Hebreeuwse woord dat we vertalen met ‘berouw’, maar wat veel meer is dan een gemoedstoestand. Het is een beslissing om je af te keren waar je naartoe gaat en terug te gaan naar God.

We geven hen een Nieuw Testament en nog wat ander evangeliemateriaal en vragen of we voor hen mogen bidden. “Voor ons bidden? Er heeft nog nooit iemand voor ons gebeden!”

Ze zijn duidelijk geraakt als we hen persoonlijk opdragen aan de Heere en hen zegenen. Samen bidden we ook voor rust en vrede in hun land en voor de vrijlating van de honderden gegijzelden. Mogen we u vragen om te bidden voor deze vier jonge Israëli’s? We hopen dat ze de tijd zullen nemen om de Bijbel te lezen en gaan ontdekken wie Jesjoea is, en dat ze terugkeren naar God!

Jammer genoeg konden we dus niet naar Israël, maar we zijn God dankbaar dat we via een andere route Zijn geliefde volk hebben mogen bemoedigen en zegenen met Zijn kostbare Woord.

« Terug

Sluiten