Wonen op vier wielen

Nieuws-Wonen-op-vier-wielen.png Naar overzicht Print pagina
19 januari 2024

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne tellen we de dagen, weken en maanden in kilometers. Als mensen ons vragen waar we nu leven, dan antwoorden we meestal: Wij wonen op vier wielen! Er zit een zekere kern van waarheid in. We voelen ons bevoorrecht dat we onze bediening ondanks alles mogen voortzetten. Graag willen we wat delen over het werk van het afgelopen jaar in de periode tussen het Wekenfeest (mei) en Soekot (oktober).

Het Wekenfeest werd gevierd in Lviv. Er waren mooie ontmoetingen met leiders van de verschillende Messiaanse gemeenten. We gaven twee concerten met onze band Mekor Chaim en mochten Bijbels uitdelen aan Joodse concertgangers. Ook bezochten we verschillende plekken in het zuiden. We boden humanitaire hulp in de steden aan de Zwarte Zee en gaven concerten in Kotovskoye, Odessa en Tsjornomorsk, ondanks de Russische raketten en kamikaze-drones die dag en nacht de graanschuren en zeehavens aanvielen.

Nederland en België

Het is lastig om naar het buitenland te reizen omdat Sergey nog altijd opgeroepen kan worden voor het leger. We hebben daarom speciale ontheffing nodig, wat niet eenvoudig is. Tot dusver heeft de Heere ons mogelijk­heden gegeven om het land te verlaten en tijd door te brengen met onze familie en dierbaren in Nederland en België. Het was een grote opluchting om even weg te zijn van de haast eindeloze terreur die we dagelijks ervaren. Aan de ene kant hebben we ons aangepast aan het leven in de oorlog, maar aan de andere kant wen je nooit aan het bloedvergieten aan de frontlinies en de onschuldige burgers die gedood worden door Russische raketten. Duizenden hebben hun huis verloren of noodgedwongen verlaten. We zijn daarom dankbaar voor de handreiking via Israël en de Bijbel. Dankzij uw gaven kunnen we hulp bieden aan de vele noodlijdende Messiaanse gelovigen in Oekraïne.

Frankrijk

Het was ons doel om in juli 2023 de Joodse gemeenschappen te bezoeken in Spanje en Portugal. Onderweg bezochten we enkele plaatsen in Frankrijk. Bij onze eerste stop werden we hartelijk ontvangen door de rabbijn van een plaatselijke synagoge. Hij was vereerd om mensen uit Oekraïne te ontmoeten en we hadden een gesprek over de chaos in de wereld en hoe dit de Joodse gemeenschappen zou beïnvloeden. De radicale islam vormt namelijk een steeds grotere bedreiging voor de Franse Joden.

Spanje

Na een paar vrije dagen waren we in Spanje. Ons eerste bezoek was aan een gezin uit onze gemeente dat gevlucht is naar Lloret de Mar. We ontmoetten Irina, die op haar kleindochter Amelia paste. Het meisje is in februari vorig jaar geboren toen Kyiv zwaar beschoten werd. We konden ze destijds helpen met brandstof en onderdak om de Roemeense grens te bereiken. In de eerste weken van de oorlog was de gemiddelde snelheid op de Oekraïense snelwegen tussen de 40-60 km. Je kunt je voorstellen hoe stressvol de reis is geweest voor het pasgeboren kind en haar moeder.

Barcelona

In Barcelona spraken we af met Andrey Farber, een voorganger van de Messiaanse gemeente uit Netanja in Israël. Samen gaven we onderwijs aan lokale gelovigen over de Bijbelverspreiding onder Spaanse Joden en Israëlische toeristen. Daarnaast maakten we kennis met een broeder die als stadsgids werkt en af en toe Joodse toeristen ontmoet. Het was een vruchtbare en productieve tijd.

Valencia en Cosentaina

Ihor Ratnikov is een voormalig leider van een Messiaanse gemeente op de Krim. In 2020 is hij een gemeente begonnen in Valencia. Ihor en zijn familie werden namelijk zwaar vervolgd door de Russische veiligheidsdienst vanwege hun pro-Oekraïense standpunten en werden uiteindelijk verdreven uit ons thuisland. We mochten twee samenkomsten in Valencia leidden en een vrijdagavonddienst in Cosentaina. We hielden preken, Bijbelstudies en gaven training. Ook namen we de tijd om mensen te bemoedigen en voor hen te bidden. Het leven van de Oekraïense vluchtelingen in Spanje is niet makkelijk. De welvaart is in Spanje bijvoorbeeld een stuk lager dan in Nederland. We werden ‘s ochtends een keer uitgenodigd om te ontbijten op de plek met de beste croissants en koffie van Valencia. Het was een cafetaria gerund door een messiaanse broeder die 8 jaar geleden naar Spanje is verhuisd. Het bleek dat zijn cafetaria veel Israëlische toeristen aantrekt. We konden 30 Backpackbijbels achterlaten en de volgende dag kregen we een bericht van de eigenaar dat een Israëlisch stel diezelfde dag nog een exemplaar had meegenomen.

Portugal

We gingen door naar een Joodse gemeenschap in het zuiden van Portugal. Bij de synagoge konden we Bijbels aanbieden voor de ongeveer 200 leden van de gemeenschap. Sinds de oorlog zijn leden van onze eigen gemeente Life in Yeshua gevlucht naar Israël, de VS, Engeland, Italië, Nederland, Tsjechië, Spanje en Portugal. We grijpen altijd de kans om hen te bezoeken als dat mogelijk is.

Een gemeentegezin van vier in Lissabon is ons heel dierbaar, en heeft op dit moment ernstige problemen. Daarom brachten we veel tijd door met elkaar. Dit gezin krijgt overigens enorme steun van de lokale Joden. De flat waar ze tijdelijk wonen is bijvoorbeeld eigendom van het hoofd van de Joodse gemeenschap. We gebruikten deze connectie dan ook om Bijbels uit te delen.

Lissabon

In 2019 bezochten we een synagoge in Lissabon. Men was daar zeer positief en dankbaar voor onze Bijbels. Dit jaar werden we uitgenodigd hen te bezoeken op de 9e van Av, de meest tragische dag uit geschiedenis van het Joodse volk. We brachten het beste medicijn voor elke Joodse ziel, Zijn wonderbaarlijke Woord! Zoals Psalm 30:12 zegt: “U hebt voor mij mijn rouwklacht veranderd in een reidans, U hebt mijn rouwgewaad losgemaakt en mij met blijdschap omgord.” Het zal gebeuren als Israël haar ogen opheft en de Messias Jesjoea zal omarmen.

Coimbra

Onze eindbestemming in Portugal was Coimbra. We zijn goed bevriend geraakt met de Russisch/Oekraïens sprekende baptistenkerk daar. Deze groep is heel hongerig naar het Woord. Tijdens de pandemie hebben we een aantal online-Bijbelstudies met hen gedaan, en we krijgen wekelijks vragen doorgestuurd over Bijbelteksten. We hadden prachtige samenkomsten met Bijbelstudies, aanbidding, gebed en als kers op de taart een heerlijk en onvergetelijk diner. Omdat ze op de hoogte zijn van onze persoonlijke situatie is er een collecte gehouden voor de restauratie van ons huis! Het was een emotioneel slot van onze reis!

Terug in Oekraïne

Eind oktober waren we terug in Lviv. We hebben Bijbels uitgedeeld aan Joodse families en studies gegeven over het profetische woord in het licht van de recente tragische gebeurtenissen in Israël. Zo waren we weer op de plek waar we in mei begonnen. Lieve vrienden, we zijn zo dankbaar voor jullie steun, en voor jullie gebeden die kracht geven om onze taken uit te kunnen voeren in deze zware maar ook vruchtbare tijd.

Deel dit artikel via

Sluiten