Trumptower-theologie - Een nieuw millennium?

trumptower.jpg03 mrt

Het meest in het oog springende icoon van Donald Trumps vastgoedbedrijf is ongetwijfeld zijn Trumptower. Niet dat deze echt opvalt tussen alle megawolkenkrabbers in Manhattan, zo concludeerden we toen we daar vorig jaar de Joodse gemeenschappen Gods Woord mochten aanbieden. Maar het is met name de religieuze component in zijn ambities, die opmerkelijke gelijkenis vertoont met het denken van Babel. Is hier sprake van ‘Trumptower-theologie’?

Een gevaarlijke religieuze wind

Als Petrus zijn lezers oproept om ‘acht te slaan op het profetische Woord dat schijnt als een lamp in een duistere plaats’, dan voegt hij er onmiddellijk aan toe: “Dit moet u allereerst weten, dat geen enkele profetie van de Schrift een eigenmachtige uitleg toelaat” (2 Pet. 1:19-20). We moeten er dan ook voor waken om allerlei ontwikkelingen te snel te duiden als ‘de vervulling van ...’ Het profetisch scenario zal namelijk pas bij het ingaan van de 70e jaarweek van Daniël 9 zijn volledige beslag krijgen1. Het is daarom belangrijk om niet alleen te letten op wat Israëls profeten over toekomstige gebeurtenissen hebben geprofeteerd, maar ook wanneer die gebeurtenissen in vervulling zullen gaan. Denk in dit verband aan de verwarring onder de Thessalonicenzen. Sommigen meenden dat de dag van Christus al was aangebroken. Paulus corrigeert dat met: “Laat niemand u op enigerlei wijze misleiden. Want die dag komt niet, tenzij eerst de afval gekomen is en de mens van de wetteloosheid, de zoon van het verderf, geopenbaard is” (2 Thess. 2:3). Kortom, let dus op de volgorde van gebeurtenissen. Tegelijk is het belangrijk opmerkzaam te zijn hoe achter ‘de coulissen’ het decor voor het eindtijdproces in hoog tempo in gereedheid wordt gebracht. Zo zegt Paulus in het volgende vers dat deze mens van de wetteloosheid in de tempel van God zal gaan zitten en zich als god zal voordoen. In dat licht is het weer opmerkelijk dat de voorbereidingen voor de bouw en de inrichting van de tempel, inclusief de daarbij behorende priesterdienst, in een zeer ver gevorderd stadium zijn2.
Wie dat ziet, zal ook allerhande religieuze processen herkennen als wegbereiders voor de komst van de antichrist.
Het is in dit artikel niet mijn bedoeling om het politieke mijnenveld te betreden en voorkeuren uit te spreken. Ik denk bijvoorbeeld dat bij de Amerikaanse verkiezingen een stem voor Donald Trump vaak een stem tegen Hillary Clinton is geweest. Haar presidentschap zou op veel ethische terreinen catastrofale gevolgen hebben gehad. Het gaat me echter om de gevaarlijke religieuze wind, die door Amerika en de rest van de wereld waait en die allereerst te maken heeft met de uitholling van het woord ‘God’.

Yes we can, yes we did

Barack Obama begon zijn eerste ambtstermijn met de oneliner ‘yes, we can’ en sloot zijn tweede termijn af met: ‘Yes, we did’, consequent gevolgd door zijn zegenwens ‘God bless America’. Ongeacht of het nu ging om legalisatie van abortus, het homohuwelijk, de atoomdeal met Iran, het recentelijk niet blokkeren van een VN-resolu- tie tegen Israël of het enkele uren voor de machtsover- dracht doorsluizen van 221 miljoen dollar naar de Pales- tijnse Autoriteit. Alles vond plaats onder het credo ‘God bless America’. Eigenlijk is nooit duidelijk geworden in welke God Obama nu werkelijk geloofde: de God van de Bijbel, de god van de Koran of een eigen projectie van een ingebeelde god. Een geloof waarbij het niet uitmaakt wat je gelooft, hoe je gelooft en of je gelooft.

Name it, claim it

Onder de zes geestelijke leiders die bij Trumps inauguratie een gebed uitspraken, waren ook de twee televisiepredikers Wayne T. Jackson en Paula White. De laatstgenoemde staat bekend als Trumps persoonlijke pastor, die hem ‘tot Christus geleid zou hebben’. Zij is trouwens evenals hij al aan een derde huwelijk begonnen. White en Jackson zijn predikers van ‘Word of Faith’, een welvaartsevangelie dat leert dat ‘echt geloof’ de garantie is voor gezondheid, zakelijk succes en een forse bankrekening. Hun motto luidt: ‘Name it, claim it’. Oftewel: noem niet alleen je wensen bij God, maar claim ze ook. Een typisch voorbeeld van de toren van Babel, waarvan de top tot in de hemel reikte. Ongetwijfeld niet fysiek tot in de hemel reikt, maar wel de overtuiging vervat dat de mens vanaf de aarde ‘de hemel kan bestormen’ om dingen bij God af te dwingen. ‘Als je de geheimen van Gods geestelijke wetten hebt leren kennen, dan heb je de toekomst in eigen hand. Je ontketent de welvaart door die te bevelen naar je toe te komen’, aldus deze predikers. En dat is Babel ten voeten uit. Immers, Babel zal zich volgens Openbaring 18 ontwikkelen tot een samensmelting van religie, handel en welvaart. Wie de website van Paula White doorleest en haar toespraken beluistert, krijgt een commercieel aanbod voor allerlei ‘zegeningen’, die slechts door middel van donaties het eigendom van ‘de gulle gever’ worden. Maar diegenen die al wat verder op de weg zijn, kunnen ook zelf aan de slag. “Want”, zo luidt de theorie, “je hebt een schep- pende kracht in je mond. God sprak en schiep het universum. Jij hebt de creatieve kracht om leven en dood te spreken! Als je God gelooft, kun je alles scheppen in je leven.”

De maakbare wereld

En met dat credo zijn we beland bij ‘de Trumptower-theo- logie’. Trumps inauguratierede bevatte namelijk apocalyp- tische uitspraken als: “We zijn getuige van een nieuw
millennium, dat op het punt staat de geheimen van het heelal te ontsluiten, de aarde te bevrijden van ellendige ziekten en de energie, industrie en technologie van de toekomst aan te boren”. Wie herkent hier niet de bouw van ‘een toren waarvan de top tot in de hemel reikt’? Of de typering: “nu zal niets van wat zij zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn” (Gen. 11:4, 6)? De gehei- men van het heelal ontsluiten en de aarde verlossen van ellendige ziekten zijn Messiaanse aspiraties, die we kunnen begrijpen tegen de achtergrond van ondermeer Whites gedachtegoed, die haar gebed voor Trump ziet als vervulling van wat God tegen haar al op 18-jarige leeftijd had gezegd: “Je zult volken zien beven”.
Het sluit ook naadloos aan op het onderwijs van de bekende welvaartsprediker Kenneth Copeland: “Er woont geen God in je, jij bent er een”. Allemaal herkenbare onderwerpen in de slotwoorden van Trumps inauguratierede: "Er zou geen angst moeten zijn. We zijn en zullen altijd beschermd worden. We worden beschermd door de geweldige mannen en vrouwen van ons leger en de politie. En nog belangrijker, we worden beschermd door God. ... Samen zullen we Amerika weer groot maken. God zegent u en God zegent Amerika.”
Een duizendjarig rijk onder de zegen van God, waar ziekten en vijandelijkheden worden ingewisseld voor rijkdom, welvaart en veiligheid. Grote woorden van de man die pochte over zijn competentie vrouwen ‘zomaar’ te kunnen aanranden, zich publiekelijk respectloos over hen uitliet, evenals over gehandicapten en minderheids- groeperingen. Die zegt nog nooit een mens of God om vergeving te hebben gevraagd en tegelijk beweert de Bijbel meer dan ieder ander te lezen.

Vriend van Israël

Al tijdens zijn verkiezingscampagne werd er stevig op ingezet: Trump zou een vriend van Israël zijn. Volgens een van zijn campagnevoerders was dat af te meten aan de vele Joden die in zijn bedrijven leidinggevende functies hebben. En dan natuurlijk zijn orthodox Joodse schoon- zoon en topadviseur, Jared Kushner (36), die met zijn liefdadigheidsstichting donaties gaf aan Joodse nederzet- tingen in de betwiste gebieden. Kushner is inmiddels als veelbelovend bemiddellaar voor het Midden-Oostencon- flict aangewezen.
En dan is er nog de door Trump benoemde nieuwe ambassadeur in Israël, David Friedman, die vindt dat de annexatie door Israël van Judea en Samaria volkomen legaal is. Inmiddels is ook de hoop gewekt dat de Ameri- kaanse ambassade weer naar Jeruzalem verplaatst zal worden. “De komst van Trump is een geschenk uit de hemel. Zijn verkiezing is een teken dat de Messias snel zal komen”, aldus de Joodse jurist Levi Huebner van de New Yorkse synagoge waarbij Trumps tot het Judaïsme bekeerde dochter Ivanka en haar man Jared zich hebben aangesloten.
Koren op de molen van Joden, die de groot-Israëlgedachte graag door Trump in vervulling zien gaan. Ook koren op de molen van antisemieten, die zullen menen dat achter de Trump-regering en zijn anti-islampolitiek een Joods- christelijk complot schuilgaat3.
Welnu, we weten dat Israël in de toekomst helaas nog een verbond zal aangaan met een ‘veracht man, wie men de koninklijke waardigheid niet had toegedacht’ (Dan. 11:21 NBG). Iemand die zich als een vriend van Israël zal opwerpen en met zijn eigen ontwikkelde theologie een god zal creëren bij wie velen zich thuis zullen voelen. In die tijd zal de tempel en haar offerdienst worden hersteld en de klassieke retoriek over een veelbelovend ‘nieuw millennium’ weer schallen. Zover is het nu nog niet, maar het is op zijn minst tekenend dat ook de rechtsextremistische Stephen Bannon als Trumps belangrijkste strateeg en permanent lid van de Nationale Veiligheidsraad is aangesteld. De keuze voor Bannon3 zou weleens een bevestiging kunnen zijn van de woorden van Yael Stern4: “Zolang Joden in Israël het ‘goede gevecht’ vechten met de Arabische wereld, en een bastion van Amerikaanse idealen en waarden in het Midden-Oosten vormen, dan zijn het bruikbare en gerespecteerde bondgenoten. Het wordt echter een ander verhaal wanneer ze thuis [in de VS] aan hun geloof en gebruiken vasthouden”.
Laten we dus ‘bedachtzaam zijn als de slangen en oprecht als de duiven’ (Matt. 10:16) en ons meer dan ooit inzetten voor de verspreiding van Gods Woord onder Israël. De tijd dringt!

Bronnen: NRC.next, Ref.Dagblad, Elsevier, Paulawhite.org, The Washington Post, NIW.

1. Zie de studie van Harry Honigh over ‘de 70 jaarweken’ op www.israelendebijbel.nl
2. Zie voor de ontwikkelingen van het Tempelinstituut: www.templeinstitute.org
3. Volgens Trumps adviseur Bannon is het ‘Joods-christelijke Westen’ in een ‘wereldoorlog’ verwikkeld met de islam.
4. Professor Geschiedenis en Amerikaanse studies aan de Universiteit van Tel Aviv.


Dit artikel is uit het maart nummer van het IB Magazine.

Een abonnement op IB Magazine kost slechts €12,50 per kalenderjaar.
U kunt zich hier opgeven.

Labels

« Terug

Sluiten