Een bewogen jaar

Nieuws-EenBewogenJaar.png21 dec

Telkens wanneer we in december stilstaan bij het afgelopen jaar zijn we verwonderd over wat God gedaan heeft. Terugkijkend op 2022 zie ik meteen de gezichten van Sergey en Lesya voor me op de dag dat Rusland Oekraïne binnenvalt. Terwijl we videobellen, horen ze de helikopters overkomen. Op de derde dag van de oorlog ontvangen ze bericht dat hun woonplaats zwaar onder vuur zal komen te liggen. Samen met een aantal buren vluchten ze. Zigzaggend over de kapotte weg komen ze langs brokstukken en verbrande voertuigen. Later blijkt dat ze precies op het juiste moment zijn gevlucht. Hun eigen huis wordt volledig verwoest door een raketinslag.

De volgende weken staat hun telefoon roodgloeiend. Vanaf dan werken ze dag en nacht om Messiaanse gelovigen uit het hele land pastoraal en praktisch ter zijde te staan. Ze delen hulpgoederen uit en brengen vluchtelingen verder. Een aantal van deze gelovigen wordt ook in Nederland opgevangen. Lange tijd mag Sergey het land niet uit, omdat volwassen mannen beschikbaar moeten zijn voor het leger. Maar in september krijgen ze voor het eerst toestemming om hulpgoederen uit het buitenland te transporteren.

Israël

Terwijl voor Sergey en Lesya de grens lange tijd gesloten blijft, kunnen andere werkers dit jaar juist weer reizen. In het voorjaar zijn Wim en Jeannette na twee jaar weer in Israël. Na zo’n lange tijd is de drempel om te gaan extra hoog, maar gelukkig geeft God op het vliegveld al de eerste opening. Ze raken aan de praat met een student. Hij ziet dat ze aan het stressen zijn met het invullen van de laatste formulieren en helpt hen daarbij. Eenmaal in het vliegtuig bieden ze hem het Nieuwe Testament aan. Vervolgens leest hij het driekwartier aan één stuk door en bedankt hen hartelijk voor het prachtige cadeau.

In het najaar zijn ook andere werkers weer naar Israël geweest. Een bijzondere gebedsverhoring was de ontmoeting met een Jiddischsprekende gelovige. Hij wil zich graag inzetten voor het updaten van het Jiddische Nieuwe Testament voor ultraorthodoxe Joden. Een project dat het afgelopen jaar onverminderd is doorgegaan.

Nederland

Ook in Nederland neemt het werk weer toe. “Israël komt weer naar ons”, vertellen Bas en Anne ons dit voorjaar. Tijdens gesprekken met Israëlische toeristen krijgen ze regelmatig een dikke knuffel. Als ze een gezin met twee dochters vertellen over hun liefde voor Israël, zegt de vader tot twee keer toe hoe dankbaar hij is voor deze ontmoeting. Want vlak daarvoor hadden ze in Amsterdam een anti-Israëldemonstratie gezien. Bas en Anne vertellen dat er door de media vaak een verkeerd beeld van Israël wordt gegeven, waarachter eigenlijk een geestelijke strijd schuilgaat. Een strijd die ten diepste is gericht tegen de God van Israël. Het is ook een gelegenheid om te vertellen dat hun liefde voor Israël voortkomt uit de Bijbel, zowel uit de Tenach als het Nieuwe Testament.

Peru

Vlak voor corona hadden we al een reis gepland naar Peru. Die kon dit jaar eindelijk doorgaan. En Gods timing bleek precies goed. Nog voor Peter en ik arriveren, worden onze Bijbels al gebruikt door een Peruaanse evangeliste. Naast de vele gesprekken met Israëlische backpackers ontmoeten we ook veel lokale gelovigen. Hoogtepunt is een bijeenkomst met gelovigen uit vier gemeenten waarna we gezamenlijk de stad in gaan om Bijbels te verspreiden. Na anderhalf uur komen de eerste groepjes terug met enthousiaste verhalen over ontmoetingen met Israëli’s. Nagenoeg alle Bijbels zijn weggegeven en een groepje mensen wil dit zelfs met enige regelmaat gaan doen. Niet lang na ons vertrek komt er een team van Jews for Jesus die de overgebleven Bijbels gebruiken. Inmiddels is er alweer een nieuwe zending backpackbijbels naar Peru onderweg.

Nieuwe boeken

Een andere bijzondere gebeurtenis was de uitgave van twee boeken: een gezinsbijbel en een boek met getuigenissen. Gods grote plan is een gezinsbijbel waarbij aandacht is voor de grote lijnen in Gods Woord. We hopen dat kinderen daardoor al op jonge leeftijd leren welke plek God aan Zijn volk Israël geeft. In het boek 10 Joden, 1 Messias maak je kennis met jonge Messiaanse gelovigen uit Israël. Bij elk getuigenis staan achtergronden over de Israëlische maatschappij. We hopen dat deze uitgaven jong en oud zullen bepalen bij wat God doet onder Zijn volk!

Labels

« Terug

Sluiten