Hoe betrouwbaar zijn de berichten over Israël?

MediaBias.jpg Naar overzicht Print pagina
8 februari 2024

De oorlog tussen Hamas en Israël is er één met verschillende waarheden. Wie in de Arabische wereld het nieuws volgt, krijgt een andere oorlog te zien dan wij hier. Daar zien ze alleen een genocide tegen de Palestijnse bevolking. Op bijvoorbeeld Al Jazeera wordt Hamas ook altijd een verzetsbeweging genoemd, en nooit een terreurorganisatie.

Valse beschuldigingen

Zonder enige vorm van onderzoek wordt Israël nu beschuldigd van oorlogsmisdaden. Organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch betichten Israël ook voortdurend van Apartheid. Onzinnig, want nergens in het Midden-Oosten hebben minderheden zoveel rechten als in Israël.

In de Gazastrook werken zo’n 13.000 mensen voor de VN, het overgrote deel van hen zijn Palestijnen. De VN heeft zelfs een aparte organisatie voor Palestijnse ‘vluchtelingen’, de UNRWA. Deze organisatie focust zich vooral op de terugkeer van alle Palestijnen naar Israël. UNRWA en Hamas lijken ook nauw verbonden. Diverse video’s hebben al laten zien dat de VN-scholen vaak ook gevechtstunnels en wapendepots bevatten. Maar meestal wordt er wel bij vermeld: Deze beelden zijn afkomstig van het Israëlische leger…

Gelukkig heeft het onderzoeksjournalistiek-netwerk Bellingcat de zogenaamde Israëlische raketaanval op het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza, met ten minste 500 doden, gereconstrueerd.
Van het BBC-bericht, wereldwijd overgenomen door andere media, klopte niet veel: de raket was niet door Israël maar door Palestijnse terroristen afgeschoten, het projectiel was niet op het ziekenhuis beland maar op de parkeerplaats ervoor, en er waren enkele tientallen dodelijke slachtoffers gevallen. Het heeft lang geduurd voordat de media toegaven fout te zitten met hun berichtgeving.
Ook de excuses voor de foutieve berichten over executies van burgers in Gaza door de IDF, of over de Israëlische orgaanroof lieten lang op zich wachten.

Media klakkeloos

De media lijken de Israëlische informatie al bij voorbaat te wantrouwen. Ze benadrukken vooral het Palestijnse leed. En het leven in Gaza is ook ongetwijfeld zwaar, maar dat dit vooral wordt veroorzaakt door Hamas, horen we meestal niet.
Ook niet dat 72% van alle Palestijnen, volgens Palestinian Center for Policy and Survey Research, achter de inval van Hamas op 7 oktober jl. staat en de huidige oorlog steunt. Hoe valt dit percentage te rijmen met de bewering van de NOS dat “de Palestijnen geen oorlog willen”? Israël is bewust uitgedaagd, en moest reageren.

Klakkeloos overgenomen, wordt ook het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking in Gaza. Deze niet te controleren cijfers worden gepresenteerd door de ‘gezondheidsautoriteiten in Gaza’. Door wie zouden ze worden gecontroleerd?

Het conflict

Sinds 1937 hebben de Palestijnse leiders al 18x een tweestatenoplossing geweigerd. Het echte conflict gaat dus niet over grenzen, maar over het bestaan van Israël. Hieraan besteden de media weinig aandacht, terwijl toch de officiële doelstelling van Hamas is: de vernietiging van Israël. Voor eventuele bronnenonderzoek: zie het Hamas Handvest!

Na 7 oktober jl. vindt het merendeel van de Israëlische bevolking dat de huidige oorlog de laatste moet zijn. Ze willen veiligheid, zonder terreur en raketten. Daarom moet nu volgens hen worden doorgepakt, en de (meeste) Hamas-leiders, strijders, wapens, raketten en tunnels worden uitgeschakeld. Dat is niet uit “wraak”, zoals het Algemeen Dagblad in januari kopte, maar vooral uit een verlangen naar vrede en rust.

Wat gunnen we het Joodse volk toch die rust! Maar de Bijbel leert dat voor een veilig thuis eerst de relatie met de Heere moet worden hersteld. Pas dan zal Israël echt een thuis zijn.

Het is dus cruciaal dat we onder Israël de boodschap van verlossing, van Gods genade in Jezus de Messias verspreiden. Daarom blijven we Bijbels verspreiden, en getuigen van Jesjoea, de Vredevorst. Want alleen bij Hem is de vrede te vinden die alle verstand te boven gaat.

Deel dit artikel via

Sluiten