613 geboden en kwakende kikkers

Bijbelstudie-613-geboden-en-kwakende-kikkers.png Naar overzicht Print pagina

Nederland is een kikkerland, maar wie verwacht deze ‘kwakers’ nu in Israël? Het mooie weer nodigde uit om naar een natuurpark te gaan, om daar Israëli’s in een wat ontspannen sfeer te kunnen ontmoeten.

Zo kwamen we terecht bij een park met een bron. De bus met toeristen die juist vertrekt, maakt dat wij het pad omhoog, langs het water, voor onszelf hebben. Bovenaan bij de bron is het helemaal stil, totdat de kikkers zich melden. Wij staan verrast stil om te luisteren. Er komt ook een echtpaar met hun zoon naar boven gelopen. We attenderen hen op de tsfardee-iem, de kikkers. Stilletjes komen ze dichterbij en er ontstaat een leuk gesprek over ons kikkerland, zijn familie met Europese wortels, terwijl zoonlief met een grote sprong vanuit stilstand veilig landt op een rotsblok midden in de bron.

Bij het aanbieden van de Bijbel verwijst de man naar zijn vrouw: “Zij is religieus, ik niet”. Terwijl de vrouw een Tenach aanneemt, praten een van ons met haar over het verschil tussen het Judaïsme en het geloof in Jesjoea. De vrouw wil God best wel dienen, maar is tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is om alle 613 ge- en verboden te houden. Gesproken wordt over wat zonde nu eigenlijk is, de offerdienst en ... over het ware offer van Jesjoea tot verzoening van al onze zonden. Een fijn gesprek, waarna de vrouw ook een Nieuw Testament aanneemt!

De mannen hebben ondertussen de politieke situatie in Israël besproken en de stamboom van Moshe doorgezaagd, die ‘groeide’ in Rusland, Nederland en Israël. “Deze ontmoeting moest zo zijn en is door God geregeld”, zei het echtpaar en dat konden wij alleen maar dankbaar beamen.

De kersverse Gids en het Nieuwe Testament

Na deze ontmoeting hebben we nog tijd voor een wandeling naar een waterval. Na een prachtige afdaling en een klim komen we aan bij het uitkijkpunt waar we de waterval het beste kunnen zien. We besluiten de vrouwen die daar staan aan te spreken om hen een Bijbel aan te bieden. Helaas lopen ze met een afgewend hoofd langs ons heen. Daar staan we dan; dat wordt geen nieuw contact meer vandaag.

Plotseling verschijnt vanuit de bush een hond, even later gevolgd door zijn baas. Hij is juist deze week geslaagd als gids. We feliciteren hem met deze mijlpaal en hebben een leuk gesprek over de streek en over de opleiding in Israël tot nationaal erkend gids. De volgende dag zal hij zijn eerste groep gaan begeleiden. We bieden hem als cadeau het Nieuwe Testament aan. Hij heeft het nog nooit gelezen en kent de verhalen over Jezus en zijn volgelingen uitsluitend van de opleiding! Hij is er erg blij mee.

De namen zijn gefingeerd.

Geef voor de Bijbelverspreiding

Deel dit artikel via


Meer van zulke artikelen lezen?

Neem voor slechts € 12,50 p.j. een abonnement op IB Magazine. Het magazine bevat o.a. getuigenissen van Messiaanse Joden, interessante Bijbelstudies, nieuws, verhalen van de Bijbelverspreiding en achtergrondartikelen. Of abonneer u gratis op onze digitale nieuwsbrief.

Gratis nieuwsbrief IB Magazine

Sluiten