Kennisbank

Weblogberichten

 1. Bijbelstudie-Ilan.png

  De donkere weg naar het Licht

  Jacqueline Looman - 8 juli 2024

  Door het luchtalarm wordt het gesprek met Ilan Mizrahi een uur uitgesteld. Het is de keiharde realiteit in het Israël van vandaag. Ilan woont in Tel Aviv en is een zogeheten Sabra, een geboren en getogen Israëli. Samen wandelen we langs zijn eenzame en donkere weg naar het Licht.

  Lees meer over "De donkere weg naar het Licht"

 2. Ethiopische Joden.jpg

  De Ethiopische Joden

  Jacqueline Looman - 14 juni 2024

  Al honderden jaren woonde in Ethiopië een grote groep ‘zwarte’ Joden, die wij nu kennen als de Falasja’s. Zelf noemen ze zich liever Beta Israël, Huis van Israël, omdat Falasja vreemdeling of banneling betekent. Israël telt nu ruim 155.000 inwoners van Ethiopische af komst en de meesten van hen wonen in het centrale en zuidelijke deel van het land. Wie zijn zij? 

  Lees meer over "De Ethiopische Joden"

 3. Daniellion.jpg

  Daniël, een zeer gewenste man

  Ton Stier - 21 februari 2024

  In de 55 jaar dat IB Magazine bestaat, zijn er al heel wat artikelen aan het boek Daniël gewijd. Niet verwonderlijk als we bedenken hoeveel informatie dit twaalf-hoofdstukken-tellende boek bevat over Gods handelen met Israël en de volken in verleden, heden en toekomst. En ja, hoe zouden we bijvoorbeeld het boek Openbaring kunnen begrijpen als ons daartoe niet de sleutels in het boek Daniël werden aangereikt? In deze studie willen we ons echter vooral richten op de persoon Daniël en zien hoe het leven van deze ‘zeer gewenste man’ - zo’n 2600 jaar later - nog altijd tot zegen, opbouw en bemoediging kan zijn.

  Lees meer over "Daniël, een zeer gewenste man"

 4. JohnGibsonKlein.jpg

  Waar zijn de Bijbels?

  Jacqueline Looman - 8 februari 2024

  De moderne dertigers die nu vanuit Manhattan de wijk Brooklyn binnenstromen, hebben vaak geen idee dat zich, een paar straten verwijderd van hun sterrenrestaurants en hippe wijnbars, de gesloten wereld van de ultraorthodoxe Joden bevindt. Voor John Gibson is Brooklyn wel bekend terrein. Hij is minstens één keer per week in de wijk te vinden met een boekentafel met Bijbels. 

  Lees meer over "Waar zijn de Bijbels?"

 5. Bijbelstudie-Netivah.png

  Met Gods wapenrusting in de IDF

  Jacqueline Looman - 19 januari 2024

  Messiasbelijdende jongeren staan vaak alleen, in de Israëlische maatschappij, op school, maar ook in het leger. Om ze dicht bij de Heere Jezus te houden, is toerusting nodig. Het Netivah-centrum van Joel Goldberg biedt trainingen aan en bereidt de jonge gelovigen ook voor op hun militaire dienstplicht.

  Lees meer over "Met Gods wapenrusting in de IDF"

 6. Bijbelstudie-Israelische-Joden.png

  De Israëlische Joden

  Pieter A. Siebesma - 19 januari 2024

  In 1948 werd de staat Israël uitgeroepen. De Engelsen die tot die tijd het gezag over het mandaatgebied Palestina hadden uitgeoefend, trokken zich terug en evacueerden in hun kielzog een deel van de Joodse christenen die daar woonden. Omdat de omliggende Arabische landen van plan waren de Joden de zee in te drijven, werd het voor hen te gevaarlijk geacht.

  Lees meer over "De Israëlische Joden"

 7. Mordechai-Klimer.png

  Bruggen bouwen en de Messias verkondigen

  Jacqueline Looman - 1 september 2023

  Mordechai Klimer is een Israëliër met familiewortels in Roemenië. Op 14 mei 1948 varen zijn ouders van Cyprus naar Israël. Al de volgende dag moet zijn vader meehelpen om zijn nieuwe thuisland te verdedigen tegen de Arabieren. Zonder legerervaring en hij spreekt dan nog geen woord Hebreeuws.

  Lees meer over "Bruggen bouwen en de Messias verkondigen"

 8. Buksbazen.png

  Mijn leven, een terugblik

  Victor Buksbazen (1903-1974) - 1 september 2023

  Op 2 mei 1922 deed ik, een 18-jarige Joodse jongen, mijn geloofsbelijdenis in Jezus als Messias. Dit gebeurde in een kleine kapel in Warschau en in aanwezigheid van een groep Joodse gelovigen en anderen. Sommigen van hen stierven later in de Holocaust een wrede en gewelddadige dood. De plek van mijn geloofsbelijdenis werd door de nazi’s met de grond gelijkgemaakt. Weg waren mijn geliefden, mijn stad en het land van mijn jeugd. Wat overbleef, was de herinnering, broos en vergankelijk, maar brandend in mijn geest.

  Lees meer over "Mijn leven, een terugblik"

 9. Bijbelstudie-Herzl.png

  Herzls droom

  Christian Stier - 17 juli 2023

  In 2023 viert Israël haar 75-jarig bestaan. Een terugblik op ‘Herzls droom’ en de weerbarstigheid van de realiteit.

  Lees meer over "Herzls droom"

 10. Bijbelstudie-GeschiedenisInBeeld.png

  Geschiedenis in beeld

  Piet van der Lugt - 30 juni 2023

  Een studie van het beeld in Daniël 2

  Lees meer over "Geschiedenis in beeld"

Sluiten