'Filosofie gaf geen antwoorden, de Bijbel wel'

Filosofie gaf geen antwoorden.png Naar overzicht Print pagina

Begin twintigste eeuw vertrokken mijn voorouders vanuit Kiev naar de Verenigde Staten. Ik groeide op in het Chicago van de zestiger jaren. Een diep geloof in God en Zijn Woord had mijn familie niet.

Zij hadden hooguit een cultureel Joods, maar verder seculier en materialistisch wereldbeeld. Ik was vooral geïnteresseerd in filosofie en psychologie. Totdat ik door de middeleeuwse filosofen bij de Bijbel terechtkwam …

Onpersoonlijk

Weinig tot geen van mijn Joodse vrienden, familie of leraren van de synagoge geloofden in een God Die het universum in zes dagen geschapen kon hebben. Laat staan dat Hij Zich bemoeide met de menselijke geschiedenis of wonderen deed. Dat je een persoonlijke relatie met God kon hebben, zoals Abraham, Mozes en David, was ondenkbaar. De Heilige Schrift was goed voor moreel onderwijs en ethiek, maar niet om ‘letterlijk genomen te worden’. In bovennatuurlijke zaken zoals hemel en hel, engelen, demonen of de Messias geloofden wij niet.

Judaïsme en filosofie

We vierden de Joodse feesten als deel van onze Joodse traditie, maar de levende God speelde nauwelijks een rol in ons dagelijks leven. Ik had dan ook het gevoel dat er iets ontbrak aan het Judaïsme. Het had geen antwoorden op de grote vragen die ik had over de zin van het leven, de reden van ons bestaan en of er leven was na de dood. Ik begon andere filosofieën en religies te onderzoeken en las enkele van de grote westerse filosofen, zoals Plato en Aristoteles. Daarna werd ik aangetrokken tot de oosterse filosofie en begon met Transcendente Meditatie. Een occulte vorm van yoga die mijn geest tot rust moest brengen. Ik herhaalde meer dan een jaar iedere ochtend en avond mijn ‘mantra’.

Filosofie en God

In mijn eerste jaar aan de universiteit begon ik aan een cursus middeleeuwse filosofie. Wat ik niet wist, was dat de belangrijkste middeleeuwse filosofen hun intellectuele inspanningen voornamelijk wijdden aan pogingen het bestaan van God te bewijzen! De filosofen redeneerden: “Hoe anders kunnen we de overduidelijke orde en vormgeving in de natuur verklaren? Waarom zouden we anders een innerlijk besef van goed en kwaad hebben? En waarom zou er anders in alle culturen en maatschappijen een intuïtief godsbesef zijn? Terwijl ik deze krachtige en overtuigende argumenten bestudeerde, raakte ik ervan overtuigd dat God bestond.

Bijbel lezen

Kort daarna begon ik voor het eerst in de Bijbel te lezen. Nadat ik een seminar over Bijbelse profetie had gevolgd, las ik in één week het hele Nieuwe Testament uit! Ik voelde me aangetrokken tot Jezus, deze jonge, Joodse Rabbi en Zijn geweldige wonderen, onderwijs en ethiek. Ik ontdekte dat er profetieën in mijn Joodse Bijbel stonden, die ik helemaal niet kende. Profetieën, die de komst van de Messias voorspelden. Over de Gezalfde, de Heerser en Redder door God gezonden. Tot mijn verbazing ontdekte ik dat de profeten van Israël ons vertelden dat een afstammeling van de stam van Juda, van de koninklijke familie van koning David in Bethlehem geboren zou worden. Volgens deze profetieën zou Hij komen voordat de tweede Tempel in 70 na Christus werd verwoest. Hij zou wonderen doen, dan lijden, sterven, opstaan uit de dood en toch niet worden herkend door het grootste deel van ons volk! Door de Messias zou God een Nieuw Verbond sluiten met het Joodse volk (Jer. 31:31-34). Voor mij was dit het overweldigende bewijs dat Jesjoea de beloofde Messias van Israël was, Die ons met God zou verzoenen.

Een levende erfenis

Toen ik tot geloof kwam in Jesjoea, begon ik mijn Joodse erfenis te herontdekken. Messias Jesjoea maakte het voor mij mogelijk een intieme, persoonlijke relatie met de God van Israël te hebben, die vijfentwintig jaar later nog steeds heel sterk is. Samen met mijn vrouw ben ik steeds dichter naar onze Messias, onze God, ons land, onze Heilige Schrift, ons volk en onze erfenis toegegroeid!  

Rabbijn Loren Jacobs heeft gestudeerd aan het Moody Bijbelinstituut, met Joodse studies als belangrijkste vak, werkte acht jaar met Jews for Jesus en werd als Messiaanse rabbijn aangesteld door de Unie van Messiaanse Gemeenten. Samen met zijn vrouw, Martha Brickner, heeft hij de Messiaanse gemeente ‘Shema Yisrael’ opgericht, die nu ongeveer tien jaar bestaat.


Geef voor de Bijbelverspreiding

Deel dit artikel via


Meer van zulke artikelen lezen?

Neem voor slechts € 12,50 p.j. een abonnement op IB Magazine. Het magazine bevat o.a. getuigenissen van Messiaanse Joden, interessante Bijbelstudies, nieuws, verhalen van de Bijbelverspreiding en achtergrondartikelen. Of abonneer u gratis op onze digitale nieuwsbrief.

Gratis nieuwsbrief IB Magazine

Sluiten