Joodse pianist vindt rust bij Jezus

Bijbelstudie-Joodse-pianist-vindt-rust-bij-Jezus.png Naar overzicht Print pagina

Benjamin Hersh, een Joodse pianist, componist en evangelist, is onlangs geïnterviewd door de gepensioneerde CWI Field Worker David Bond op een Joodse Awareness Day gehouden in de Kenist Evangelical Church. Benjamin vertelde hoe zijn leven is veranderd toen hij tot geloof in Jezus kwam en welke invloed dit had op hem als Jood zijnde.

Kunt u ons iets vertellen over het leven en de opvoeding in een Joodse familie?

Ik ben opgegroeid in een typisch disfunctioneel, welgesteld liberaal Joods gezin. Ik heb veel geleden onder misbruik en trauma’s in mijn familie. Wij vierden alle feesten en bezochten regelmatig de synagoge. Ik had Bar mitswa op een late leeftijd, op mijn vijftiende in plaats van op mijn dertiende. Wij lazen iedere ochtend de Seder en hielden de sabbat en andere Joodse feesten. Mijn vader droeg tefilin en ik droeg tallis. Door mijn opvoeding was mijn identiteit heel Joods. Alles wat christelijk was, was verboden.

Heeft u als kind antisemitisme ervaren?

Ik heb antisemitisme ervaren in mijn schooltijd. Mijn broer en ik gingen naar een school in een klooster. Ik herinner me dat daar de nonnen eens opstonden en zeiden: “Kijk naar deze twee kinderen. Zij hebben Jezus gekruisigd.” De nonnen vertelden ook aan mijn ouders dat een bekend christelijk aanbiddingsprogramma in de school zou komen filmen. Het zou niet goed zijn als twee Joodse kinderen hiervan deel zouden uitmaken en daarom lieten ze mijn broer en mij alleen toe voor twee termijnen. Dat was mijn eerste ervaring met antisemitisme, maar er waren ook veel voorvallen op andere scholen. Kinderen maakten bijvoorbeeld tekeningen van mij met een grote neus en ook docenten maakten anti-Semitische opmerkingen.

Kunt u ons iets vertellen over de verschillende manieren waarop u heeft geprobeerd geestelijke vervulling en betekenis te vinden in uw leven?

Als kind stelde ik altijd vragen aan mijn rabbijn als: “Wie is God?”. Ik vroeg mij af waarom de Holocaust had plaatsgevonden. Mijn grootvader maakte deel uit van de bevrijdingslegers en we hebben veel familie verloren in de oorlog. Daarom stelde ik deze vraag aan de rabbijn. Hij had hierop echter geen antwoord. Toen ik ouder werd, begon ik het occulte te onderzoeken. Ik raakte betrokken bij New Age activiteiten als tarot kaarten, astrale projectie, Boeddhisme en shintoïsme. Noem het en ik heb het geprobeerd. Geen van deze gaf mij echter de vervulling, die ik uiteindelijk vond in Jezus.

Hoe raakte u uiteindelijk geïnteresseerd in de boodschap van Jezus?

Mijn belangstelling voor Jezus ontstond toen ik volwassen werd en was denk ik het resultaat van enkele zaadjes, die gezaaid zijn toen ik een kind was. Een vriend van mij nam me mee naar een christelijke bijeenkomst waar ik een verhaal hoorde over Jezus die de discipelen voedde met veel vissen. Ik ben met kerst ook samen met mijn broer langs de deuren gegaan om kerstliedjes te zingen. Hij wilde wat geld verdienen. Hij klopte op een deur en een vriendelijk christelijk echtpaar deed open. Zij vroegen ons of we wisten waar het met Kerst om ging. Mijn broer antwoordde: “Ja, het gaat om kadootjes!”. Zij vertelden ons dat dat niet zo was en legden uit wie Jezus was. Zo hebben we in ons leven vaker heidenen ontmoet die van Hem getuigden.

Toen ik volwassen was, werd mijn vrouw heel ziek. Ik gaf pianolessen en een van mijn leerlingen vertelde me dat we zijn voorganger zouden moeten ontmoeten. Hij was vol van het evangelie. Mijn vrouw gaf haar leven aan de Heer. De voorganger vertelde me dat ik dit ook nodig had. Hij nam me mee door de Psalmen en de profetieën in de Bijbel. Ik werd overweldigd door de boodschap van Messias Yeshua en uiteindelijk gaf ook ik mijn leven aan de Heer.

Een paar jaar daarvoor, terwijl ik bezig was met tarotkaart lezen, astrale projectie, New Age en het occulte, had ik een droom en een man verscheen in het wit. Hij noemde mij bij zijn naam en zei tot mij “er is genoeg eten voor iedereen” en sprak over “het brood des levens”. Later realiseerde ik me dat dit Jezus was, de Messias, die door het Joodse volk was verworpen.

Geen van de andere religies had mij geholpen en ik wilde mijn identiteit veranderen. Toen ik echter mijn leven aan de Heer gaf, vond ik het heel moeilijk om naar de kerk te gaan. Ik zag het kruis en voelde dat ik mijn Joodse wortels had verraden, mijn ouders en mijn voorouders. Het kostte me vele jaren als een gelovige voordat ik voelde dat ik in de volheid van het kennen van Jezus Christus was gekomen.

Hoe reageerde uw familie?

Het is een understatement om te zeggen dat ze niet erg gelukkig waren. In feite vonden ze het feit dat ik in Jezus geloofde een belediging. Mijn moeder vroeg me hoe ik zoiets kon doen. Zij ging als een kind ook naar een klooster, waar ze haar vertelden dat ze Jezus had vermoord. Het gaat goed zolang ik niet spreek over mijn geloof, wat ik wel deed toen ik een gelovige werd. Zij waren zeer, zeer ontstemd hierover.

Wat betekent uw Joods zijn voor u nu?

Mijn Joods zijn is heel belangrijk voor mij. Ongeveer vijf of zes jaar geleden vertelden enkele goed bedoelende mensen dat ik niet meer Joods was. Ik kreeg echter een verlangen om me weer te verdiepen in Hebreeuws en legde contact met een Messiaanse gelovige. Hij legde mij uit dat ik nog steeds Joods was en juist een compleet Joods persoon. Vroeger vroeg ik mijn grootmoeder vaak wanneer zij dacht dat de Messias zou komen. Zij antwoordde daarop “niet in mijn tijd, kind!” Toen ik Jezus leerde kennen als mijn Messias en Redder realiseerde ik me dat Hij de vervulling was. Hij was de Messias waar het Joodse volk op wachtte en het was geweldig in mijn hart te weten dat ik niet langer hoefde te wachten. De Messias was al gekomen.

Hoe dient u nu God? Bent u nog steeds een pianist?

Ik heb de All Nations Bijbelschool afgemaakt en ben met mijn vrouw gaan uitreiken naar Joodse mensen door gastvrijheid en vriendschapsevangelisatie. Ik was ook geschoold als pianist en musicus en heb dat weer opgepakt. Ook hiermee reik ik nu uit naar het Joodse volk en breng ik het evangelie naar mijn ongeredde Joodse broeders en zusters. De muziek gebruik ik ook in mijn onderwijs en preken in kerken om andere christenen te vertellen over het Joods zijn van de Bijbel. Ik dank de Heer dat door mijn Joods Messiaanse concert in de Woodberry Downs Kerk een van onze Chassidische contacten besloot zijn leven aan Yeshua te geven.

Deel dit artikel via


Meer van zulke artikelen lezen?

Neem voor slechts € 12,50 p.j. een abonnement op IB Magazine. Het magazine bevat o.a. getuigenissen van Messiaanse Joden, interessante Bijbelstudies, nieuws, verhalen van de Bijbelverspreiding en achtergrondartikelen. Of abonneer u gratis op onze digitale nieuwsbrief.

Gratis nieuwsbrief IB Magazine

Sluiten