Rosj Hasjana

Bijbelstudie-Rosj-Hasjana.png Naar overzicht Print pagina

Rosj Hasjana (letterlijk: het hoofd van het jaar) is het Joodse Nieuwjaarsfeest. Het valt op de eerste twee dagen van de eerste Joodse maand: Tisjri (omstreeks onze septembermaand). 

Rosj Hasjana wordt wel gezien als de voortzetting van het 'Feest des geklanks', beschreven in Leviticus 23:24 en Numeri 29:1. De naam Rosj Hasjana komt trouwens, op één uitzondering na, in de hele Tenach niet voor. Het feest dateert uit de latere periode van de Talmoed. In Ezechiël 40:1 wordt wel over Rosj Hasjana gesproken, maar in een ander verband. Daar gaat het namelijk over het begin van het jaar van de vrijlating van de slaven in het Jubeljaar, op 10e Tisjri. 

Op beide dagen van Rosj Hasjana wordt er in de synagoge honderd maal geblazen op de sjofar (ramshoorn). Als symbool voor een goed jaar worden veel zoete dingen gegeten. Traditioneel worden stukjes appel, gedoopt in honing, aan elkaar aangeboden, waarbij men de ander een vruchtbaar (appel) en zoet/goed (honing) jaar toewenst.

Op de middag van Rosj Hasjana wordt het tashliech-ritueel uitgevoerd. Men gaat hiervoor naar stromend water (liefst met levende vissen erin) en werpt broodkruimels in het water onder het opzeggen van een gebed. Tashliech betekent letterlijk ‘wegwerpen’ en staat symbool voor het zich ontdoen van slechte dingen en gedachten. Dit gebruik luidt de tien 'ontzagwekkende dagen' in tot Jom Kippoer. In deze periode wordt men geacht alle verkeerde daden tegenover andere personen weer in orde te maken.

Met Rosj Hasjana wenst men elkaar ‘shana tova’ (een gelukkig Nieuwjaar, letterlijk: goed jaar). Deze wens hoor je overal rond Rosj Hajana en verre vrienden en familie krijgen een kaart toegezonden.

Met Rosj Hasjanna beginnen de tien dagen van inkeer ofwel de aseret jemei teshoevah. Deze dagen eindigen met Jom Kippoer en zijn bedoeld als periode van inkeer (teshoevah). Tijdens deze periode worden enkele speciale gebeden aan de dagelijkse gebedsdiensten toegevoegd die alles te maken hebben met inkeer en vergeving. Alles om het nieuwe jaar met een schone lei in te kunnen gaan.

Deel dit artikel via


Meer van zulke artikelen lezen?

Neem voor slechts € 12,50 p.j. een abonnement op IB Magazine. Het magazine bevat o.a. getuigenissen van Messiaanse Joden, interessante Bijbelstudies, nieuws, verhalen van de Bijbelverspreiding en achtergrondartikelen. Of abonneer u gratis op onze digitale nieuwsbrief.

Gratis nieuwsbrief IB Magazine

Sluiten