Sjawoe'ot (Wekenfeest)

Bijbelstudie-Sjawoeot.png Naar overzicht Print pagina

Sjawoe'ot, ook gespeld als: Shavuot of Sjavoeot, het tweede grote jaarlijkse feest, is het Joodse Wekenfeest. Wekenfeest omdat het zeven weken na Pesach wordt gevierd. Het is tevens het einde van de Omertelling (: de periode tussen Pesach en Sjawoe'ot).

Oorspronkelijk was Sjawoe'ot een oogstfeest. Dan werden de 'eerstelingen' van de oogst aan God geofferd. Later ging men op dit feest ook herdenken dat het volk op de Sinaï de Tora had ontvangen en in 't bijzonder de Tien Geboden. Deze gebeurtenis wordt aangeduid als Matan Toratenoe (letterlijk: ‘het aan ons geven van de Tora’).

Men bestudeert juist tijdens dit feest dan ook de Tora met de commentaren daarop. Het is gebruikelijk om op de eerste nacht van Sjawoe'ot wakker te blijven om in de synagoge de Tora te bestuderen. Die nacht van 'bijbelstudie' wordt de volgende ochtend afgesloten met het bidden van de Shacharit. Het nachtelijke leerprogramma, de Tikkun leil shavuot (: Orde van de nacht van Sjawoe'ot) bestaat uit bepaalde selecties uit de Talmoed. Daarnaast is het van ouds de gewoonte om op deze dagen melkproducten te nuttigen zoals kaas.

Tijdens Shacharit (het weekelijkse morgengebed) worden extra gebeden opgezegd, waaronder het Aramese Akdamut en wordt er uit de Tora gelezen: op de eerste dag Exodus 19:1-20:23, en op de tweede dag Deuteronomium 14:22-16:17. De maftir (degene die voorleest) leest op de eerste dag Numeri 28:26-31, en de haftara (een gedeelte uit de Nevi'im (Profeten) dat wekelijks na de Tora-lezing wordt gelezen). Dat is op de eerste dag Ezechiël 1:1-18 en 3:12. Op de tweede dag leest de maftir hetzelfde als op de eerste dag, maar de haftara is dan Habakuk 2:20-3:19. Verder wordt het boek Ruth gelezen waarmee men ook de relatie met het oogstaspect van dit feest wil aangeven.

Na Sjawoe'ot zijn huwelijken weer toegestaan, mogen mannen zich weer scheren en mag er weer naar instrumentale muziek worden geluisterd. Al deze activiteiten waren tijdens de Omertelling, die met Pesach begon, verboden (met uitzondering van Lag Ba'omer).

Op de Joodse kalender valt Sjawoe'ot op de 6e (en 7e) van de maand Sivan (mei/juni).

Juist op deze herdenkingsdag van het ontvangen van de Wet, werd de Heilige Geest uitgestort. Dit feit wordt door christenen gevierd met Pinksteren, vijftig dagen gerekend vanaf de 2e dag van Pesach, waarop de garve van het beweegoffer van de eerstelingen van de gersteoogst gebracht werd. Ons woord Pinksteren komt van het Griekse pente kostè, dat vijftigste betekent.

Deel dit artikel via


Meer van zulke artikelen lezen?

Neem voor slechts € 12,50 p.j. een abonnement op IB Magazine. Het magazine bevat o.a. getuigenissen van Messiaanse Joden, interessante Bijbelstudies, nieuws, verhalen van de Bijbelverspreiding en achtergrondartikelen. Of abonneer u gratis op onze digitale nieuwsbrief.

Gratis nieuwsbrief IB Magazine

Sluiten