Dit boek leeft!

Bijbelstudie-Dit-boek-leeft.png Naar overzicht Print pagina

Mijn vader stamt uit een geslacht van rabbijnen. Al op jonge leeftijd ben ik van Marokko naar Israël verhuisd. Als tiener was ik rebels, zoekend naar de waarheid, maar niet naar God.  

Ik had zelfs een hekel aan God. Vooral mijn vaders achtergrond hield me ver bij Hem vandaan. Toch was ik op zoek naar antwoorden op de grote levensvragen: wie ben ik en waarom besta ik? Daarom ging ik me verdiepen in psychologie, filosofie en het bovennatuurlijke. Was er echt meer tussen hemel en aarde? De eerste keer dat ik over gelovigen las, was in een krant. Hierin spraken twee christenen heel open over hun geloof in Jesjoea. Dat intrigeerde me. Hoe konden intelligente mensen geloven in iemand die 2000 jaar geleden was gestorven en opgestaan uit de dood? Hoe dom kun je zijn? Toch klonken ze heel oprecht. Ik probeerde het van me af te zetten, maar dat lukte niet.

Dit is echt!

Vlak voor mijn militaire diensttijd was ik de wanhoop nabij. Zoveel vragen en zo weinig antwoorden. In mijn vertwijfeling vroeg ik zelfs God om mij duidelijk te maken wat de zin van mijn leven was.
In 1990 ging ik het leger in. Iedere zondag zag ik op mijn reis naar de basis een uithangbord van een christelijke boekhandel. ‘Heilige boeken’ stond er onder andere. Ik besloot er zo snel mogelijk eens een kijkje te gaan nemen. Tijdens mijn eerste verlof voegde ik de daad bij het woord. In die winkel zag ik voor het eerst van mijn leven een complete Hebreeuwse Bijbel, een Tenach en een Nieuw Testament. ‘Wat doet dát boek daar?’ vroeg ik aan de verkoper. Zonder aarzeling vertelde hij, Bertie, me over de Heere Jezus, Die in zijn hart woonde.
‘Die is gek geworden’, dacht ik, maar zijn getuigenis toch aanhorend. Weer op weg naar huis besloot ik om de volgende dag terug te gaan naar de winkel. Iemand moest deze arme man toch helpen, hem duidelijk maken in wat voor een leugen hij leefde.

Bertie was al in de winkel. Ik doolde wat tussen de schappen met boeken, nadenkend over mijn plan van aanpak. Op hetzelfde moment kwam er een man binnen, die recht op mij afliep en vroeg of ik Shimon was. Na mijn ‘ja’ schudde hij mijn hand en zei: “We hebben voor jou gebeden.” Mijn mond zakte open van verbazing. Maar behalve verbazing proefde ik nog iets: oprechte liefde.
Daardoor veranderde mijn houding tegenover Bertie helemaal. Ik begon vragen te stellen, met de serieuze wens om meer te weten te komen over hun geloof. Tijdens ons gesprek ontdekte ik ook dat hij tot diezelfde groep gelovigen behoorde als waarover ik in de krant gelezen had.

Mijn eerste stap

Van Bertie kreeg ik een Nieuw Testament. Ik startte met de Evangeliën en las heel selectief. Wat me tegenstond, sloeg ik over. Tot ik bij het Johannesevangelie kwam, dat zo anders is dan de rest. In Johannes 6:63 las ik iets dat me volkomen stilzette: “De Geest is het Die levend maakt, het vlees heeft geen enkel nut. De woorden die Ik tot u spreek, zijn geest en zijn leven.” Ineens begreep ik wat het Nieuwe Testament zo anders maakt dan alle andere boeken die ik had gelezen: dit Boek leeft! Ik besloot Jesjoea toe te laten in mijn leven en bad de woorden van een voorbeeldgebed uit een traktaatje van Bertie. Er gebeurde niets bijzonders, maar ik wist dat mijn eerste stap in het geloof was gezet.

Ondanks deze eerste stap bleef de wereld van het bovennatuurlijke trekken. Zo viel in een New Age boekhandel mijn oog op een advertentie over ‘channeling’, de communicatie met geesten. Ik maakte een afspraak met het medium.
Terwijl we bij elkaar zaten, sloot hij zijn ogen en raakte hij in een soort van trance. Zijn stem veranderde en hij sprak over zichzelf als ‘we’. Ik stelde vragen en de geesten antwoordden. Natuurlijk sprak ik over mijn geloof in Jezus. Het medium zei me dat dat alle waarheid relatief is en dat elke religie bedoeld is om een bepaalde groep mensen van dienst te zijn. En boven alle religies staat de Schepper. Iedere religie is een weg.

Wat nu?

De boodschap van het medium was dat alle wegen tot God leiden. Het maakte dus niets uit welke weg ik nam. “Wat nu?” dacht ik. Geen duidelijkheid en weer geen antwoorden. Ik werd er zo neerslachtig van.
Ik ging terug naar Tel Aviv, opnieuw naar de New Age boekhandel. Ik zie me nog staan middenin die winkel. Rondom mij allemaal boeken, netjes geordend in verschillende categorieën en geestelijke richtingen. Ineens kreeg ik een heldere ingeving. “Het kan niet dat alle wegen naar dezelfde plek leiden, naar die ene Schepper. Iedereen die simpelweg een kaart bekijkt, kan zien dat nooit alle wegen naar dezelfde bestemming leiden. Dit geldt natuurlijk ook voor de geestelijke wereld!”

Achteraf weet ik dat deze glasheldere inval van God Zelf kwam, maar voor mij was dat hét moment dat ik inzag dat het christelijke geloof de weg is. Dat Christus de Weg is! En staand tussen alle New Age boeken keek ik omhoog en zei: “Dank U”. Ik verliet de winkel en ben nooit meer teruggegaan.

Vanaf dat moment ben ik de Bijbel gaan lezen, maar nu met een honger en een vastbeslotenheid om meer te leren. Ik zoog het Woord van God als een spons in me op en ik weet nu: er is Zoveel meer tussen hemel en aarde. Namelijk mijn Verlosser, Jesjoea haMashiach!

Deel dit artikel via


Meer van zulke artikelen lezen?

Neem voor slechts € 12,50 p.j. een abonnement op IB Magazine. Het magazine bevat o.a. getuigenissen van Messiaanse Joden, interessante Bijbelstudies, nieuws, verhalen van de Bijbelverspreiding en achtergrondartikelen. Of abonneer u gratis op onze digitale nieuwsbrief.

Gratis nieuwsbrief IB Magazine

Sluiten