Berichten geschreven door Alfred Esch

Weblogberichten

 1. Bijbelstudie-Wat-ging-er-mis-in-Qumran.png

  Wat ging er mis in Qumran?

  Alfred Esch - 9 november 2020

  Sinds 1947 denkt iedereen bij het horen van de naam Qumran onmiddellijk aan de Dode Zeerollen. Qumran, ten noordwesten van de Dode Zee, kwam in het nieuws door een bijzondere ontdekking van een zoekende herder. Wat gebeurde er?

  Lees meer over "Wat ging er mis in Qumran?"

 2. Bijbelstudie-Rondom-de-dood.png

  Rondom de dood

  Alfred Esch - 5 november 2020

  De Joodse visie op leven en dood heeft geleid tot bijzondere gebruiken, ook bij ’t eind van dit aardse leven. Leven heeft altijd voorrang boven de dood. Als een leven echter niet meer te redden is, moet een mens ook waardig kunnen sterven. Verzachten van het lijden is een plicht. Euthanasie ten enen male verboden.

  Lees meer over "Rondom de dood"

 3. Bijbelstudie-Kaarsen-en-Kandelaars.png

  Kaarsen en kandelaars

  Alfred Esch - 2 november 2020

  Wie ooit voor de Knesset in Jeruzalem stond, herinnert zich ongetwijfeld die enorme bronzen kandelaar, met op de zeven armen de geschiedenis van het Joodse volk in reliëfs weer-gegeven: de Menora, het symbool van Israël bij uitstek.

  Lees meer over "Kaarsen en kandelaars"

 4. Bijbelstudie-Het-keppeltje.png

  Het keppeltje

  Alfred Esch - 28 oktober 2020

  Het keppeltje is misschien wel één van de meest opvallende uiterlijke kenmerken van de Joodse man. Niet voor niets worden keppeltjes in Frankrijk al in één adem genoemd met de islamitische hoofddoekjes! Duidelijk symbolen met religieuze ‘lading'.

  Lees meer over "Het keppeltje"

 5. Bijbelstudie-De-Thorarol.png

  De Thorarol

  Alfred Esch - 21 oktober 2020

  Hoewel de boekdrukkunst al honderden jaren bekend is, wordt in de synagoge, nog elke sabbat, een Thoragedeelte gelezen van een met de hand geschreven Thorarol. Met recht wordt de Thorarol wel het heiligste voorwerp van het Jodendom genoemd.

  Lees meer over "De Thorarol"

 6. Bijbelstudie-De-Tefillien.png

  De Tefillien

  Alfred Esch - 21 oktober 2020

  Op elke Klaagmuurfoto zijn ze te zien: biddende Joodse mannen, getooid met zwarte gebedsriemen en kleine kubusjes op het voorhoofd, de tefillien.

  Lees meer over "De Tefillien"

 7. Bijbelstudie-De-talliet.png

  De Talliet

  Alfred Esch - 21 oktober 2020

  De talliet (Hebr.: ‘kleed’) of wel de gebedssjaal, had oorspronkelijk meer weg van een mantel dan de tegenwoordige sjaal. Die ‘mantel’ omhulde het hele lichaam, zoals de gelovige, symbolisch, omhuld wordt door Gods liefde.

  Lees meer over "De Talliet"

 8. Bijbelstudie-De-Shofar.png

  De sjofar

  Alfred Esch - 21 oktober 2020

  De sjofar of ramshoorn is misschien wel het bekendste instrument uit de Bijbel. In het Oude Testament zien we ‘sjofar' meestal vertaald als ‘bazuin'. In Exodus wordt melding gemaakt van ‘het geluid ener zeer sterke bazuin' (19:16), een geluid dat dus welbekend was bij het volk Israël. 

  Lees meer over "De sjofar"

 9. Bijbelstudie-De-mezoeza.png

  De mezoeza

  Alfred Esch - 21 oktober 2020

  De Joodse gewoonte een mezoeza aan de deurpost te bevestigen vindt zijn oorsprong in de Bijbel zelf. In Deut. 6:9 staat namelijk: “En gij zult ze (= de woorden van vers 4 en 5) op de posten van uw huis, en aan de poorten schrijven.” Deut. 11:20 herhaalt nog eens: “En schrijf ze op de posten van uw huis, en aan uw poorten.” Juist deze herhaling onderstreept het belang van dit gebod, weten de rabbijnen.

  Lees meer over "De mezoeza"

 10. Bijbelstudie-De-Kruistochten.png

  De Kruistochten

  Alfred Esch - 21 oktober 2020

  Tussen 1097 en 1291 vonden acht kruistochten plaats. Vanuit Europa trokken ‘christenstrijders’ naar het Heilige Land om de stad Jeruzalem te ‘bevrijden’. Binnen twee jaar was de stad op de moslims en de Joden veroverd.

  Lees meer over "De Kruistochten"

Sluiten