De weg

Nieuws-DeWeg.png01 feb

De coronapandemie heeft de meeste mensen geraakt en we hebben allemaal ons leven moeten aanpassen. Maar we weten ook dat moeite en ontberingen vaak vruchtbare grond zijn voor de voortgang van het Evangelie.

Een groot deel van de Israëli’s gaat na hun diensttijd op wereldreis. Australië, India, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika zijn de meest gangbare bestemmingen. Maar onder zowel Israëli’s als toeristen is het ook steeds populairder om de twee maanden durende trektocht te lopen die de Israel National Trail wordt genoemd (Hebr.: Shvil Israel). En in 2020 was de Trail populairder dan ooit, omdat de jonge Israëli’s door de coronacrisis niet konden gaan backpacken.

Van de ene naar de andere rustplaats

Tot dan toe waren er weinig initiatieven om de wandelaars met het Evangelie te bereiken. Al een aantal jaren liep John Pex, beheerder van The Shelter in Eilat, met het idee om de shvilistim (Hebreeuws woord voor mensen die de Trail lopen) op te vangen.

Want bedenk eens hoe krachtig het zou zijn als gelovigen op diverse plaatsen langs de Trail hun geloof zouden kunnen delen met de wandelaars. En dat zij daarna weer zouden kunnen doorlopen naar de volgende ‘christelijke’ rustplaats. John sprak erover met diverse gelovigen, maar kreeg weinig respons. Het kwam maar niet van de grond.

God aan het werk in de chaos

Tot vorig jaar! Eigenlijk heeft de huidige stand van zaken in de wereld het plan van John tot stand helpen brengen. Te midden van de chaos is God aan het werk. Het werd een echte samenwerking tussen medewerkers van verschillende organisaties en gemeentes. Van een Joodse Messiaanse organisatie mochten we het achterste deel van hun terrein als camping inrichten, terwijl we van een andere twee grote tenten van tenminste acht bij vijf meter kregen. De plaatsen van deze tenten lagen ‘toevallig’ op de route van de Trail!

Het kostte heel wat moeite om de tenten op te zetten en alles voor te bereiden, maar we waren vol gezonde spanning en verwachting. Hoeveel mensen zouden we tot zegen kunnen zijn met onze gastvrijheid? Zelfs de lockdowns hebben alle voorbereidingen nauwelijks belemmerd en eind september waren we er dan ook helemaal klaar voor.

Ruim honderd opgevangen wandelaars later, kan ik u vertellen dat we prachtige herinneringen hebben om te koesteren, dat we veel nieuwe vriendschappen hebben om te onderhouden en vooral dat we veel Bijbels hebben kunnen weggeven.

Vanaf de eerste dagen

We hadden - waarschijnlijk net als de meeste mensen die iets nieuws beginnen - geen al te hoge verwachtingen voor de eerste dagen. We bereidden ons voor op een moeilijke start. Gelukkig wist de Heere precies wat we nodig hadden om ons gevoel van onzekerheid te doorbreken. Op een van de eerste dagen ontvingen we twee vriendelijke wandelaars die ons echt bemoedigd hebben. Ze vertelden ons dat ze zich heel welkom voelden door onze gastvrije ontvangst. Bij het kampvuur spraken we urenlang met elkaar over wat ons bezighield en de werkelijke zin van het leven. Ze hadden nog nooit op zo'n manier over het geloof horen praten. In hun beleving was het geloof altijd iets abstracts geweest waar ze niets mee konden.

Hartelijke gastvrijheid brengt misschien wel het beste de liefdevolle, dienende en gevende aard van God tot uitdrukking. Met elkaar aan tafel zitten, samen eten, of op wat voor een manier ook welkom heten, plaatst de dingen in een ander perspectief. Wanneer we met echte liefde, eerlijke interesse en zorg in iemands leven investeren, zal dit worden beantwoord en doorzien. Dan worden de eenvoudige woorden van het Evangelie zo herkenbaar. Laten daarom de liefde van God en onze dankbaarheid aan Hem altijd onze drijfveer zijn.

Zelfs wanneer wij tekortschieten

Na de intensieve tijd van voorbereiding hoefden we alleen nog maar te zorgen dat we er voor de wandelaars zouden zijn. Toch kwam er een dag dat niemand van ons de tijd kon vinden om erheen te gaan. Wat kunnen we dingen toch moeilijk maken en zelfs bij de simpelste inspanning tekortschieten. Maar gelukkig is God trouw. Die dag passeerde een avontuurlijke wandelaar de camping. Hij wist waarschijnlijk niet dat er niemand was om hem te ontvangen. Na een lange wandeldag had hij gewoon een plek nodig om uit te rusten.

Gelukkig bleek het precies de dag te zijn waarop ook een huiskerkgroep op ‘ons’ terrein samenkwam. Ze legden hem uit wie ze waren en dat hij de tenten kon gebruiken en nodigden hem ook uit voor hun samenkomst. Zonder enige aarzeling ging hij op hun aanbod in. Hij bleef de hele samenkomst, vroeg om een exemplaar van het Nieuwe Testament en had veel vragen over God. Aan het einde van de dag was hij gevoed, uitgerust en geestelijk geprikkeld. Wij waren weliswaar afwezig, maar de Heere was er voor deze man!

Terug naar Eilat

Zoals we al hadden verwacht, zagen we in de loop van het wandelseizoen een daling van het aantal nieuwe gasten. In de hoop dat we een aantal van de shvilistim die we al in het noorden hadden opgevangen weer konden ontmoeten, zijn we naar The Shelter in Eilat gereisd. Want als de wandelaars hun tocht in de meest zuidelijke stad van Israël beëindigen, besluiten velen om een poosje te blijven. John Pex biedt hen dan een veilige haven aan voor zo lang ze willen, plus natuurlijk een geschenk om de wandeling af te maken: de Bijbel!

In die ene week in Eilat zagen we uiteindelijk geen van de mensen die we eerder hadden opgevangen. Maar wel weer nieuwe wandelaars. Een van hen vertelde ons dat iemand hem onderweg een Nieuw Testament had gegeven en dat hij het hele Evangelie van Mattheüs had gelezen.

Ik dank God voor het voorrecht om Hem in deze tijd te mogen dienen en Zijn Woord onder Israëli’s te kunnen verspreiden. Bidt u met ons mee voor de wandelaars, dat hun tocht zal eindigen bij het ultieme Rustpunt, de Heere Jezus? Graag ook uw gebed voor de voortgang van het werk in Israël, want op dit moment hebben we een derde lockdown.


Meer van zulke artikelen lezen?

Neem voor slechts € 12,50 p.j. een abonnement op IB Magazine. Het magazine bevat o.a. getuigenissen van Messiaanse Joden, interessante Bijbelstudies, nieuws, verhalen van de Bijbelverspreiding en achtergrondartikelen. Of abonneer u gratis op onze digitale nieuwsbrief.

Gratis nieuwsbrief IB Magazine

« Terug

Sluiten