Berichten over Achtergronden

Weblogberichten

  1. Herzls Droom.webp

    Herzls droom

    Christian Stier - 17 juli 2023

    In 2023 viert Israël haar 75-jarig bestaan. Een terugblik op ‘Herzls droom’ en de weerbarstigheid van de realiteit.

    Lees meer

  2. Nieuws-Carina.png

    Gods grote plan in de taal van kinderen

    Jacqueline Looman - 20 mei 2022

    Carina van Wijck houdt van de God van Israël, van Zijn volk en van kinderen. Een goede combinatie voor een kinderwerker van Israël en de Bijbel. De afgelopen jaren heeft ze gastlessen gegeven, een leskist samengesteld en lespakketten geschreven. En nu is er dan… een nieuwe gezinsbijbel. 

    Lees meer

  3. Bijbelstudie-Dariys.png

    Wat zou de mens mij kunnen doen?

    Jacqueline Looman - 18 maart 2022

    Het bijbelverspreidingswerk in Oekraïne is min of meer begonnen met Joodse vluchtelingen en de geschiedenis lijkt zich te herhalen. Een gesprek met Ton Stier, werker van het eerste uur in de voormalige Sovjetstaat.

    Lees meer

  4. Bijbelstudie-Waarom-wordt-Jesaja53-niet-gelezen.png

    Waarom wordt Jesaja 53 niet gelezen?

    David van Capelleveen - 9 maart 2022

    In alle synagogen wordt wekelijks uit de Tenach gelezen. Toch zijn de meeste profetieën die over de Messias gaan voor de meeste Joodse mensen zo goed als onbekend. De vraag is dus: wat voor leesrooster wordt er in het Jodendom gebruikt en hoe komt dit nu eigenlijk?

    Lees meer

  5. Bijbelstudie-Sabbatsjaar.png

    Het sabbatsjaar in Israël

    David van Capelleveen - 18 februari 2022

    Op 6 september 2021 begon op Rosj Hasjana het Joodse nieuwe jaar, en dit jaar is het een sjmitta, oftewel een sabbatsjaar. Wat houdt dit in, wat zegt de Bijbel hierover, en hoe gaat men hier vandaag in Israël mee om?

    Lees meer

  6. Bijbelstudie-Chanoeka.png

    Wat is Chanoeka?

    David van Capelleveen - 30 november 2021

    Terwijl wereldwijd miljoenen mensen zich weer opmaken voor Kerst, viert het Joodse volk het chanoekafeest. Maar wat is Chanoeka eigenlijk en waar komt het vandaan?

    Lees meer

  7. Bijbesltudie-ChinaIsraël.jpg

    China en Israël: Een complexe relatie

    Pieter A. Siebesma - 4 november 2021

    China is niet het eerste land waarvan je zou verwachten dat er Joden hebben gewoond. Toch zijn er bijna tweeduizend jaar lang handelscontacten geweest tussen China en Israël. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden tienduizenden Duitse en andere Europese Joden hier een veilig toevluchtsoord.

    Lees meer

  8. Bijbelstudie-Alef.png

    De Hebreeuwse letter alef bezien in de Kabbala

    Annechiena Vrolijk - 2 november 2021

    We zagen dat de geschiedenis van het Hebreeuwse alfabet ons leert dat de letters ervan een duidelijk aantoonbare ontwikkeling hebben ondergaan: van pictografische tekens naar steeds eenvoudiger en meer abstractere schrifttekens. Dit leert ons ook dat het uiteindelijke Aramese kwadraatschrift dat nu wordt gebruikt voor het schrijven en drukken van de Hebreeuwse Bijbel, zeker niet bestond in Mozes’ tijd en vele eeuwen na hem. In die vroege periode werd immers een veel ouder lettertype gebruikt, dat bekend staat als het Oudhebreeuwse schrifttype, en ook wel wordt aangeduid als Oudsemitisch.

    Lees meer

  9. Bijbelstudie-Nieuwe-Uitgave.png

    Naar een nieuwe uitgave van het Hebreeuws-Engelse Nieuwe Testament

    David van Capelleveen - 30 april 2021

    Israël en de Bijbel verspreidt wereldwijd tweetalige Bijbels in veel verschillende vertalingen en edities. Goede aansluiting bij onze verschillende doelgroepen is daarbij heel belangrijk. We willen namelijk dat de juiste Bijbel bij de juiste persoon terechtkomt. Het is daarom noodzakelijk te kijken naar culturele achtergronden en de talen die beheerst worden. Wie wil er nou een prachtige Bijbel ontvangen in een taal die hij niet goed begrijpt?

    Lees meer

  10. Bijbelstudie-Nieuwe-generatie

    Nieuwe generatie gelooft niet in vaste kaders

    David van Wijck - 30 april 2021

    Als ik in gemeenten vertel over de bijbelverspreiding merk ik dat veel christenen een verkeerd beeld hebben van het Joodse volk. Zo denken mensen vaak dat alle Joden religieus zijn. Maar klopt dit beeld wel? Met name de nieuwe generatie Joden kijkt heel anders aan tegen geloven.

    Lees meer

Sluiten