Kennisbank

Weblogberichten

  1. Bijbelstudie-Sjavoeot-in-verleden-heden-en-toekomst.png

    Sjavoe’ot in verleden, heden en toekomst

    Ton Stier - 5 november 2020

    Sjavoe’ot, oftewel het Pinkster- of Wekenfeest, begint volgens de Hebreeuwse kalender met zonsondergang van de 6e Sivan, wat overeenkomt met woensdagavond 15 mei. De nacht die daarop volgt, brengen veel orthodoxe Joden door met de bestudering van de Thora.

    Lees meer over "Sjavoe’ot in verleden, heden en toekomst"

  2. Bijbelstudie-Simchat-Thora.png

    Simchat Tora (Vreugde der Wet)

    Redactie - 5 november 2020

    Simchat Tora wordt vaak vertaald met ‘Vreugde der Wet’, hoewel het woord ‘Tora’ meer de betekenis heeft van onderwijzing dan van wet. Met dit feest wordt gevierd dat het Joodse volk van God, via Mozes, de Tora ontving. Er is vreugde omdat de Tora (eerste vijf boeken van Mozes) een lamp voor de voeten is. Door die Tora kunnen we ons ontwikkelen tot de mens die we moeten zijn, zo is de Joodse gedachte.

    Lees meer over "Simchat Tora (Vreugde der Wet)"

  3. Bijbelstudie-Sichem-en-de-belofte-van-Kanaan.png

    Sichem en de belofte van Kanaän

    Ruben Hadders - 5 november 2020

    Wie denkt aan een stad in het Beloofde Land denkt vaak in eerste instantie aan Jeruzalem. Maar wie door de Bijbelse geschiedenis reist, ontdekt dat er nog een andere stad is die van groot belang is voor het volk Israël en de belofte van Kanaän.

    Lees meer over "Sichem en de belofte van Kanaän"

  4. Bijbelstudie-Sefarad-thuisland-van-Sefardische-Joden.png

    Sefarad: thuisland van Sefardische Joden

    Annechiena Vrolijk - 5 november 2020

    Sefarad is in het Jodendom de algemeen erkende aanduiding voor Spanje. We treffen deze geografische naam aan bij de profeet Obadja (vs. 20b) met betrekking tot een plaats waar ballingen uit Jeruzalem zich zouden vestigen en van daaruit zuidelijke steden bezitten1. Maar wat leert de geschiedenis ons nog meer?

    Lees meer over "Sefarad: thuisland van Sefardische Joden"

  5. Bijbelstudie-Schreef-Mozes-de-Pentateuch.png

    Schreef Mozes de Pentateuch?

    Hans van de Lagemaat - 5 november 2020

    De Bijbel heeft de eeuwen door voortdurend blootgestaan aan scherpe kritiek; bijvoorbeeld de gedachte dat de eerste vijf boeken van de Bijbel niet door Mozes, of zelfs niet in zijn tijd geschreven kunnen zijn.

    Lees meer over "Schreef Mozes de Pentateuch?"

  6. Bijbelstudie Schapen zonder herder.jpg

    Schapen zonder herder

    David van Wijck - 5 november 2020

    Het zou in Amsterdam ondenkbaar zijn: een kudde schapen in het centrum van de stad. Maar niet in Israël, want tijdens mijn laatste verblijf in Jeruzalem stond op het kleine grasveldje naast het appartement een kudde schapen te grazen. Schapen en hun herders horen bij Israël, zolang als het volk bestaat. De broers van Jozef zeiden al tegen farao: “Uw dienaren zijn herders van kleinvee, zowel wij als onze vaderen” (Gen. 47:3). Wie de Bijbel bestudeert, ontdekt echter dat zij niet in de eerste plaats herders zijn, maar veeleer de schapen. In deze studie volgen we de boeiende lijn die we in de Bijbel over ‘schapen’ tegenkomen.

    Lees meer over "Schapen zonder herder"

  7. Bijbelstudie-Sabbat-Gods-werk-voltooid.png

    Sabbat: Gods werk voltooid

    Anton van de Haar - 5 november 2020

    Wie aan de sabbat denkt, denkt onwillekeurig aan het Joodse volk. De sabbat is immers als teken tussen de HEERE en Zijn volk door de eeuwen onlosmakelijk met hen verbonden geweest (Exod. 31:13-18). Net zoals de Tempel met Jeruzalem verbonden is, zo is ook de sabbat met Israël verbonden. Maar meer nog dan met Israël is de sabbat met de Messias verbonden.

    Lees meer over "Sabbat: Gods werk voltooid"

  8. Bijbelstudie-Rosj-Hasjana.png

    Rosj Hasjana

    Redactie - 5 november 2020

    Rosj Hasjana (letterlijk: het hoofd van het jaar) is het Joodse Nieuwjaarsfeest. Het valt op de eerste twee dagen van de eerste Joodse maand: Tisjri (omstreeks onze septembermaand). 

    Lees meer over "Rosj Hasjana"

  9. Bijbelstudie-Rondom-de-dood.png

    Rondom de dood

    Alfred Esch - 5 november 2020

    De Joodse visie op leven en dood heeft geleid tot bijzondere gebruiken, ook bij ’t eind van dit aardse leven. Leven heeft altijd voorrang boven de dood. Als een leven echter niet meer te redden is, moet een mens ook waardig kunnen sterven. Verzachten van het lijden is een plicht. Euthanasie ten enen male verboden.

    Lees meer over "Rondom de dood"

  10. Bijbelstudie-Priester-Koning.jpg

    Priesterkoning (Psalm 110)

    Ton Stier - 5 november 2020

    Psalm 110 is de meest geciteerde Psalm in het Nieuwe Testament en behoort tot de groep van Messiaanse Psalmen. De volle vervulling van deze ruim 3000 jaar oude Psalm zal pas plaatsvinden na Christus’ wederkomst als Hij vanuit Jeruzalem over de aarde zal regeren.

    Lees meer over "Priesterkoning (Psalm 110)"

Sluiten