Weblogberichten
-
De nieuwe wereldorde
Wie vertrouwd is met het profetische woord zal bij de term ‘de nieuwe wereldorde’ al re!exmatig op zijn hoede zijn. De Bijbel leert namelijk dat er in de toekomst een demonische wereldorde tot stand gebracht zal worden. In hoeverre kunnen we ontwikkelingen in onze tijd duiden als bouwmateriaal voor die wereldorde? Een belangrijke vraag, al was het alleen al vanwege de schrijnende tegenstellingen die de coronapandemie in de samenleving, gemeentes en families teweeg heeft gebracht. Voor een goed begrip schetsen we eerst een paar profetische lijnen.
-
Hoe Joods is de Hebreeënbrief?
Het Nieuwe Testament bevat geschriften en brieven die zijn geschreven door Joden. We realiseren ons dat niet altijd, omdat de taal van het Nieuwe Testament Grieks is en de auteurs met hun Griekse namen worden genoemd. Immers niet Hebreeuws of Aramees, maar Grieks was de taal die de meeste Joden in de eerste eeuw spraken. Het Nieuwe Testament is dan ook geschreven in een speciaal soort Grieks (koine Grieks) dat je ook Joods Grieks zou kunnen noemen. Oudtestamentische passages worden vaak geciteerd vanuit de Septuaginta vertaling, de Griekse vertaling van het Oude Testament die in de eeuwen voor de jaartelling in Alexandrië is ontstaan.
-
Voor of tegen Jesjoea?
Stephen Katz is directeur van Jews for Jesus, Joden voor Jezus, in Amerika. Als eerstejaarsstudent gaat hij onderzoeken waarom de Joden Jesjoea hebben afgewezen als de Messias. Uiteindelijk leidt juist dit onderzoek hem naar de Messias. Alles speelt zich af in de jaren ‘70. Voor een goed beeld schetsen we eerst even de tijdsgeest van de roerige ‘seventies’ in de VS.
-
Samengestelde namen van God
In deze serie studies bespreekt Piet van der Lugt de tien samengestelde namen van God zoals we die in de Bijbel tegenkomen. Veel christenen spreken over God, maar dat is niet Zijn Naam. Met Zijn Namen laat Hij zien Wie Hij is.
-
Wie mag het Evangelie brengen?
Het is nu ruim dertien jaar geleden dat ik kennismaakte met het werk van Stichting Israël en de Bijbel en op het kantoor ben komen werken. Wat een mooi werk. Het Woord van God, de hele Bijbel, teruggeven aan het Joodse volk. Want ook het Nieuwe Testament behoort tot hun erfgoed. Dat Joodse mensen niet enthousiast op het Nieuwe Testament zouden reageren, kon ik me nog wel voorstellen, hoewel het me regelmatig heeft verrast hoe open ze ervoor staan. Waar ik vooral van ben geschrokken, is de terughoudende tot ronduit negatieve reacties van christenen op dit werk. Vooral van hen die zeggen het Joodse volk lief te hebben.
-
Wat zegt de Bijbel over Iran?
De gevolgen van de gespannen verhouding tussen Israël en Iran komen regelmatig in het nieuws. Als we de Bijbel openslaan, blijkt de ingewikkelde relatie tussen beide volken tot heel ver in de geschiedenis terug te gaan.
-
Waarom is Israël belangrijk?
Direct na de zondeval wordt in de Bijbel een belangrijke profetische vooruitblik gegeven waarom Israël belangrijk is voor God en voor de wereld. In Genesis 3:15 lezen we over vijandschap tussen de slang en de vrouw, en over vijandschap tussen het nageslacht van de slang en het Nageslacht van de vrouw.
-
Terugkeer en herstel van Israël
Wie de geschiedenis van het Joodse volk bestudeert, weet dat Israël een land van komen en gaan is. Tot driemaal toe heeft het volk haar land moeten verlaten... Na tweeduizend jaar onder de volken te hebben geleefd, kwam er in 1948 deels een einde aan de diaspora en werd Israël opnieuw een land van komen. Is dit het begin van het door God beloofde herstel van ‘de vervallen hut van David’?
-
Profetie en tijd
Een van de dingen die het bestuderen van Bijbelse profetieën ingewikkeld maakt, is het begrip tijd. Profetieën over de toekomst staan regelmatig in de verleden of de tegenwoordige tijd. Andere keren slaat een profetie binnen een zin honderden jaren over of lijkt hij twee keer vervuld te worden. Hoe moet je daarmee omgaan?
-
Moeten we de Bijbel letterlijk nemen?
Na afloop van een lezing voor studenten over de toekomst van Israël vanuit Zacharia 12-14 vroeg iemand of die hoofdstukken niet geestelijk zijn bedoeld. Een goede vraag: Moeten we de Bijbel letterlijk nemen?
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 10
- 11
- 12
- ...
- 46
- Volgende pagina