Weblogberichten
-
Moeten christenen zich aan de Wet houden?
In het artikel ‘Heeft Jezus de Wet afgeschaft?’ schreef de Joodse bijbelleraar Michael Brown over de betekenis van de wet ten tijde van Jezus’ dienst op aarde en de interpretatie ervan in de brieven van Paulus. In dit artikel de vraag: Moeten christenen zich aan de Wet houden?
-
Messiasverwachting
Zowel orthodoxe Joden als orthodoxe christenen zien uit naar de komst van de Messias. Terwijl wij geloven dat de Heere Jezus voor de tweede keer zal komen, verwachten Joden dat hij nog moet komen. Maar dat is zeker niet het enige verschil. Het is met name dit aspect waar we in deze studie bij willen stilstaan.
-
Jeruzalem, een steen die moeilijk te tillen is
Er is geen stad ter wereld waar zoveel strijd om is als Jeruzalem. Waarom is Jeruzalem zo belangrijk? Vanwaar die aanhoudende strijd in de stad waar drie monotheïstische godsdiensten hun geloof praktiseren? En waar gaat het volgens de Bijbel naartoe?
Lees meer over "Jeruzalem, een steen die moeilijk te tillen is"
-
Is profetieën bestuderen een vrije keuze?
De Bijbel spreekt uitvoerig over de toekomst van deze wereld. Toch worden profetieën onder gelovigen weinig bestudeerd. Sommigen halen de schouders op en zeggen: “Profetieën zijn mooi voor puzzelaars, maar niet voor mij. Ik begin er niet aan”. Anderen hebben meer praktische argumenten. Maar is een derde deel van de Bijbel links laten liggen wel zo’n goed idee?
-
Het Joodse karakter van het Evangelie
“Het geslachtsregister van Jezus Christus, de Zoon van David, de Zoon van Abraham ...” Afgedrukt op een grote banner lazen verbaasde Israëli’s in onze bijbelstand1 de lijst met Joodse namen van Mattheüs 1. Was Jezus dan toch een Jood? Zou Hij, mede door Zijn bewaarde geslachtsregister, dan toch de Messias kunnen zijn? Maar het Nieuwe Testament is toch het boek van de christenen?
-
Heeft Jezus de Wet afgeschaft?
De Joodse dr. Michael Brown geeft gastlezingen op theologische instituten, heeft als auteur tal van boeken en artikelen op zijn naam staan, waaronder een vijfdelige serie: ‘Answering Jewish objections against Jesus’1. Ook debatteert hij met rabbijnen op radio en televisie en laat vanuit de Schriften zien dat Jezus de Messias is. In deze Beet Hamidrasj gaat Brown in op de vraag of de Heere Jezus de wet heeft afgeschaft en hoe we dat moet zien in het licht van de brieven van Paulus.2
-
Dorre beenderen die herrijzen (Ezechiël 37)
Ezechiëls naam betekent: ‘God zal kracht gegeven’. Een naam met een prachtige belofte, die de profeet vaak bemoedigd zal hebben. Evenals de andere profeten had hij geen gemakkelijke opdracht. Daarbij komt dat hij met zijn tijdsgenoten, Daniël en Jeremia in droevige tijden van ballingschap verkeerde en ook nog als weduwnaar door het leven moest gaan (24:15-27). Maar een van Gods bijzondere namen is: Hoop van Israël (Jer. 14:8; 17:13; Hand. 28:20). En die hoop gloort gelukkig veelvuldig in het boek Ezechiël en zeker in hoofdstuk 37. Voor een goed begrip is het aan te bevelen om eerst de hoofdstukken 36 en 37 in zijn geheel te lezen.
Lees meer over "Dorre beenderen die herrijzen (Ezechiël 37)"
-
De naam van God in het Oude Testament door de eeuwen heen
Over de naam van God in het Oude Testament zijn vele dikke boeken en ontelbare artikelen geschreven. Waarom is hierover zoveel geschreven? Hieronder geef ik een beknopte samenvatting van al deze discussies. Ik heb voor de duidelijkheid deze studie in drie punten opgebouwd.
Lees meer over "De naam van God in het Oude Testament door de eeuwen heen"
-
De man met het Boek
Henry Einspruch (1893 - 1977) is de man met het Boek. Het zwarte Boek dat hij ergens onderin de boekenkast van zijn broer vond en hem de ogen opende voor Zijn Messias, Jezus Christus. Het is datzelfde Boek dat hij uiteindelijk in een betere uitgave terug mocht geven aan zijn Joodse broeders en zusters. En dat deed hij in zijn geliefde Jiddische taal. Zijn vertaling en uitgave van het Jiddische Nieuwe Testamant wordt gezien als een keerpunt in de geschiedenis van de toen gangbare Jiddische vertalingen.
-
De Waarheid en de algoritmes
Ingrijpende gebeurtenissen in de wereld zijn een goede voedingsbodem voor een wildgroei aan theorieën. Vaak is het moeilijk te achterhalen wat waar is en wat niet. Men gaat op zoek naar informatie. Soms in de Bijbel, soms in andere bronnen.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 11
- 12
- 13
- ...
- 46
- Volgende pagina